Caută
Close this search box.

Kovesi pentru Euronews: Sistemul judiciar este ţinta unor atacuri incredibile, de la ştiri false la angajarea de firme specializate în hărţuire

Şefa DNA a descris, într-un interviu pentru Euronews, situaţia din România, unde se încearcă stoparea luptei anticorupţie şi controlarea Justiţiei prin modificarea legilor în Parlament.

„Laura Codruta Kovesi, femeia care face curăţenie în unul dintre cele mai corupte state din UE, îi critică dur pe cei care încearcă să pună beţe în roatele luptei anticorupţie”, îşi începe Chris Harris articolul din Euronews, unde prezintă discuţia sa cu şefa DNA.

Jurnalistul arată că modificările Legilor Justiţiei au dus la proteste masive de stradă şi au fost criticate dur de magistraţi şi de preşedintele Klaus Iohannis.

Astfel, el a încercat să obţină direct de la sursă explicaţii cu privire la ce se întâmplă în ţara noastră şi a vorbit cu şefa DNA.

„Dacă vor fi adoptate, modificările vor avea un impact negativ grav asupra independenţei Justiţiei şi va însemna că activitatea procurorilor va fi subjugată controlului politic şi lupta anticorupţie va fi serios obstrucţionată”, a explicat Kovesi pentru Euronews.

„În opinia mea, independenţa Justiţiei nu este un privilegiu pentru magistraţi, este unul dintre principiile fundamentale ale unei societăţi democratice. Doar un sistem independent de justiţie poate asigura procese corecte şi echitabile pentru toată lumea”, a mai spus şefa DNA.

Euronews menţionează şi bilanţul DNA: din 2013, 68 de oficiali au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie, printre care un premier, doi vicepremieri, 11 miniştri şi 39 de parlamentari.

Kovesi a precizat că aproape jumătate dintre aceştia au şi fost condamnaţi şi că aceste rezultate nu ar fi fost posibile fără un sistem judiciar independent.

„S-a mobilizat un întreg sistem format din politicieni şi oameni de afaceri care se simt ameninţaţi şi care vor să aibă acces în continuare la resursele publice. De aceea, întregul sistem judiciar este ţinta unor atacuri incredibile, de la răspândirea de ştiri false la angajarea de firme specializate în intimidare şi hărţuire”, a mai spus Laura Codruta Kovesi, potrivit ziare.com.

Cei de la Euronews precizează că au cerut un punct de vedere şi de la Guvernul României, însă nu au primit un răspuns.

Bilanţul Comisiei Iordache după 3 zile de lucru nu arată deloc un viitor roz pentru justiţia din România: procurorii vor fi la mâna politicului, iar rolul preşedintelui ţării a fost redus până la acela al unui notar – e nevoie de semnătura lui pe document, dar datele din el rămân aceleaşi.

Rămâne implicat în procedura pentru procurorii şefi, însă asta doar pentru că MCV-ul prevede avizul Comisiei de la Veneţia pentru modificări la acest palier. Oricum, riscul nu a trecut pentru că PSD va susţine reducerea rolului şefului statului în plenul Parlamentului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri