Caută
Close this search box.

Polonia: Pregătirea alegerilor, mărul discordiei dintre putere și opoziție

Un proiect de lege sprijinit de partidul aflat la putere în Polonia, Lege și Justiție (PiS), va submina corectitudinea alegerilor, au declarat joi în parlament deputați ai opoziției, informează Reuters.

Propunerea ar introduce feed-uri web live din secțiile de votare și, de asemenea, îi va înlocui și pe toți membrii actuali ai Comisiei Electorale de Stat, un organism responsabil cu organizarea și supravegherea alegerilor, precum și pe toți comisarii electorali, oferind partidelor politice o influență mai mare în numirea unor noi persoane.

Potrivit PiS, proiectul de lege ar face votul mai transparent, dar criticii afirmă că scopul real este de a crește șansele electorale ale partidului, care a fost acuzat de Comisia Europeană de erodare a standardelor democratice.

„Acest proiect de lege este periculos. Este o mină plasată sub alegerile din Polonia”, a declarat în parlament Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, șeful PSL (partid țărănesc și creștin-democrat — n.r.), formațiune de opoziție.

Social-conservatorii PiS, la putere de la sfârșitul anului 2015, se află deja în dezacord puternic cu alți membri ai Uniunii Europene în legătură cu eforturile lor de a aduce tribunalele și media de stat sub un control direct mai mare al guvernului, precum și asupra migrației.

Potrivit propunerii de 72 de pagini care nu a fost supusă niciunei consultări publice, șapte dintre cei nouă membri ai Comisiei Electorale de Stat vor fi aleși de parlament pentru un mandat de 9 ani, PiS urmând să numească direct trei membri, iar partidele rămase, pe ceilalți patru. Ceilalți doi membri vor fi judecători aleși de șeful Tribunalului Constituțional și Curtea Administrativă Supremă.

Deputații PiS l-au numit deja pe șeful Tribunalului, după modificări legislative despre care partidele de opoziție au spus că încalcă Constituția, o acuzație respinsă de formațiunea de guvernământ.

„Modificările propuse în proiectul de lege vor destabiliza sistemul electoral și reprezintă o amenințare serioasă pentru desfășurarea eficientă a alegerilor locale din 2018”, a afirmat Comisia Electorală de Stat într-un comunicat săptămâna trecută.

Șeful Comisiei, Wojciech Hermelinski, a declarat joi că amendamentul ar oferi de asemenea un avantaj partidelor politice în detrimentul candidaților independenți.

Parlamentarii sunt de așteptat să-și exprime un prim vot asupra proiectului de lege vineri dimineață. Dacă în cele din urmă este adoptat de parlamentul dominat de PiS, el ar trebui încă semnat de președintele Andrzej Duda, care s-ar putea opune prin veto.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri