Caută
Close this search box.

Inima lui Chopin ar putea oferi ”informații” despre moartea compozitorului

Cauza morții lui Frédéric Chopin, faimosul compozitor și pianist de origine poloneză, decedat la doar 39 de ani, a rămas mult timp un mister, însă în prezent un grup de cercetători polonezi crede că inima sa, păstrată timp de 168 de ani într-un flacon închis ermetic, poate oferi indicii în această privință, notează AFP, preluat de News.ro.

Foto: ClasicFM

Moartea lui Chopin, în 1849, a fost atribuită tuberculozei, până când, în 2008, experți medicali polonezi au formulat ipoteza că artistul, cu o sănătate extrem de fragilă, ar fi suferit de fapt de fibroză chistică, o boală genetică rară care afectează în special căile respiratorii.

La persoanele suferinde de această boală se constată îngroșarea secrețiilor și afectarea funcției sistemului bronhopulmonar, a celui digestiv și a altor organe, ceea ce face ca speranța de viață a bolnavilor să fie în jur de 40 de ani.

Folosind tehnici moderne, cercetătorii polonezi au putut examina inima lui Chopin, păstrată timp de 168 de ani într-un flacon de cristal umplut cu un lichid conservant — posibil coniac — și amplasată într-unul dintre stâlpii bisericii baroce Sfânta Cruce din Varșovia.

Potrivit dorinței compozitorului, îngropat în cimitirul parizian Pčre-Lachaise, relicva a fost adusă la Varșovia la scurt timp după moartea acestuia de către sora sa mai mare, Ludwika.

În urma analizei efectuate, „putem spune că este foarte probabil să fi fost tuberculoză”, a declarat profesorul Michal Witt, specialist în genetică moleculară, pentru AFP.

Pentru a pune un diagnostic, echipa de cercetători a folosit fotografii de înaltă rezoluție ale inimii compozitorului, deoarece autoritățile poloneze au interzis deschiderea flaconului închis ermetic, temându-se de deteriorarea iremediabilă a conținutului său.

„Leziunile sunt clar vizibile pe pericardul lui Chopin”, a indicat doctorul, descriind membrana exterioară a inimii compozitorului ca afectată de schimbările cauzate de tuberculoză — în acord cu diagnosticul inițial care indica prezența acestei boli.

Cu toate acestea, în absența unui test ADN, diagnosticul de fibroză chistică nu poate fi complet exclus, precizează acesta.

Rezultatele cercetării lor vor fi publicate în luna februarie în revista American Journal of Medicine, alături de o fotografie exclusivă a inimii lui Chopin.

Potrivit AFP, inima lui Chopin a fost examinată ultima dată în 1945, după cel de-al Doilea Război Mondial. În 2008, din cauza temerilor cu privire la deteriorarea acestei relicve, Ministerul Culturii din Polonia a respins cererea oamenilor de știință de a efectua teste asupra sa, pentru a identifica posibila prezență a genei CFTR, un semn clar al fibrozei chistice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri