Caută
Close this search box.

Cuba a ieșit la vot pentru scrutinul local

Cubanezii au fost chemați duminică la urne într-un scrutin local, prima etapă a unei serii de alegeri ce vor conduce la desemnarea succesorului președintelui Raul Castro, anul viitor, transmite AFP.

Raul Castro votează. Foto: telesurtv.net

Potrivit imaginilor difuzate de televiziunea de stat, șeful statului cubanez, 86 de ani, a votat într-o secție din apropierea reședinței sale din vestul Havanei, iar apoi a discutat cu elevi care monitorizează în mod tradițional alegerile și cu locuitori ai capitalei.

Opoziția ilegală nu a reușit să prezinte candidați în acest an, mai mulți disidenți denunțând „presiuni și manevre” ale autorităților vizând îndepărtarea susținătorilor lor în cursul comitetelor la nivel local care desemnează candidații prin ridicare de mână.

Alegerea consilierilor municipali (al doilea tur, pe 3 decembrie) are loc imediat după prima comemorare a lui Fidel Castro, decedat anul trecut. Scrutinul a fost amânat cu o lună din cauza uraganului Irma, care, în septembrie, a provocat în Cuba moartea a zece persoane și numeroase distrugeri.

Alegerile din această perioadă vor fi urmate, la începutul anului viitor, de votarea celor aproape 600 de deputați ai Adunării Naționale care, la rândul lor, vor alege Consiliul de Stat, însărcinat cu desemnarea președintelui, probabil la finalul lunii februarie a anului viitor.

Titular al postului din 2008, după un interimat de doi ani, Raul Castro a anunțat deja că nu va mai candida pentru un nou mandat.

Primul său vicepreședinte și numărul doi al guvernului, Miguel Diaz-Canel, 57 de ani, este așteptat să îi succeadă.

„Astăzi nu este momentul să vorbim despre asta”, a eludat subiectul potențialul succesor. „Votăm pentru patrie, pentru revoluție, pentru socialism. Transmitem astfel un mesaj (…) celor care vor să ne facă să ne schimbăm, celor care vor să ne impună lucruri”, a insistat el, într-o aluzie evidentă, remarcă AFP, la guvernul lui Donald Trump, care și-a înăsprit poziția în ultimele luni față de Cuba.

Doar trei mici organizații disidente au încercat, în zadar, să participe la scrutin, celelalte alegând calea boicotului.

Partidul Comunist Cubanez (PCC, unic) nu prezintă oficial candidați, dar supraveghează întreg procesul și garantează, prin influența și votul militanților săi, ca niciun opozant să nu fie desemnat candidat și nici ales.

În 2015, opoziția a reușit să dejoace controlul, prezentând doi candidați la municipale, o premieră după mai multe decenii, dar în cele din urmă ei au fost învinși.

Sistemul electoral cubanez, în vigoare din 1976, prevede alegeri municipale la fiecare 30 de luni și alegeri generale (delegați provinciali, deputați și membri ai Consiliului de Stat) din cinci în cinci ani.

Au drept de vot toți cubanezii în vârstă de cel puțin 16 ani, peste opt milioane de persoane din totalul celor 11,2 milioane de locuitori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri