Şeful Comandamentului strategic al armatei americane a afirmat că ar refuza să execute un ordin prezidenţial privind o lovitură nucleară.

Generalul, responsabil de supravegherea arsenalului nuclear american, a spus că s-a gândit îndelung ce ar face într-o astfel de situaţie. „Ar fi un ordin ilegal”, a explicat el la un forum în Canada.

Afirmaţiile sale vin în contextul în care preşedintele Donald Trump a ameninţat că ar putea distruge total Coreea de Nord, fapt ce a produs îngrijorare în rândul publicului din toată lumea.

„Nu suntem proşti, ne gândim foarte mult la aceste lucruri. Dacă execuţi un ordin ilegal, mergi la închisoare, poţi să fii închis pentru tot restul vieţii. Se aplică şi armelor nucleare, se aplică armelor mici şi tacticilor, se aplică pentru tot. Eu îl consiliez pe preşedinte, iar el îmi spune ce să fac. Iar dacă este ceva ilegal, ghiciţi ce se va întâmpla.

– Îi spuneţi „nu”.

Îi spun, „domnule preşedinte, este ilegal. Şi vom veni cu opţiuni privind un mix de capabilități pentru a răspunde oricărei situaţii”,  a declarat John Hyten, Şeful Comandamentului strategic al armatei americane, citat de digi24.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 5 =