Caută
Close this search box.

Austria: Cordon uman luminos împotriva extremei-drepte

Mai multe mii de persoane au format miercuri seară un cordon luminos în jurul cartierului ministerelor din Viena pentru a avertiza față de numirea unor „extremiști de dreapta” în posturi guvernamentale, la o lună după alegerile legislative din Austria, relatează AFP.

Câștigătorul acestui scrutin, tânărul lider conservator Sebastian Kurz, s-a angajat în negocieri exclusive cu Partidul Libertății din Austria (FPOe, extrema-dreaptă) pentru formarea unui guvern.

„Ministerele trebuie să fie strict rezervate persoanelor care nu au nici cea mai mică legătură cu extrema-dreaptă și neonazismul”, au subliniat organizatorii acestei manifestații, un colectiv format mai ales din ONG-uri catolice și evreiești.

Ținând lumânări, manifestanții au format un lanț uman în jurul cartierului Ballhausplatz din centrul Vienei, unde este sediul cancelariei și Ministerelor de Interne și al Afacerilor Externe, a căror conducere o revendică FPOe.

În ciuda eforturilor liderului său Heinz-Christian Strache de a-i îmbunătăți imaginea, acest partid creat după război de către foști naziști încă se confruntă în mod regulat cu excesele rasiste și antisemite ale unora dintre cadrele sale.

Presa austriacă a dezvăluit miercuri că un ales al FPOe pentru camera superioară a parlamentului, Andreas Bors, în vârstă de 28 de ani, a fost fotografiat cu zece ani în urmă făcând salutul nazist.

Prezentat pentru postul de vicecancelar, Strache, 48 de ani, a fost el însuși acuzat de a fi frecventat cercuri neonaziste în trecut, o „prostie” din tinerețe, după cum consideră el.

Președintele republicii, Alexander Van der Bellen, ales în urmă cu un an contra unui candidat al FPOe, a subliniat că își va rezerva un drept de veto asupra numirilor guvernamentale.

Kurz a declarat că speră să formeze un guvern până la Crăciun. El a asigurat că o „toleranță zero” față de antisemitism este o „condiție prealabilă” pentru a face parte, precum și „o orientare proeuropeană clară”.

În 2000, intrarea FPOe în guvernul cancelarului conservator Wolfgang Schüssel a provocat un seism în interiorul UE și adoptarea de sancțiuni față de Viena.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri