Caută
Close this search box.

Brazilia: Noi proteste împotriva austerității în întreaga țară

Mii de persoane au manifestat vineri în cele mai mari orașe ale Braziliei, ca Sao Paulo și Rio de Janeiro, împotriva măsurilor de austeritate ale guvernului, în special noua lege a muncii care urmează să intre în vigoare sâmbătă, relatează AFP.

Cu prilejul acestei noi mobilizări naționale la care au lansat apel principalele sindicate din țară, manifestanții au protestat, de asemenea, față de un proiect de reformă a sistemului de pensii foarte impopular și de valul de privatizări anunțate recent de guvernul președintelui conservator Michel Temer.

La Sao Paulo, aproape 10.000 de persoane s-au aflat în cursul dimineții în Praca da Se, centrul capitalei economice a Braziliei, a constatat un fotoreporter al agenției France Presse.

Manifestația de la Rio de Janeiro, care a început la orele după-amiezii, a reunit mai multe mii de persoane, în apropierea Bisericii Candelaria, la intersecția a două artere rutiere din centrul orașului.

Vineri dimineața, un grup de manifestanți a incendiat un autovehicul pe podul care face legătura între Rio de Janeiro și Niteroi, pe malul opus al Golfului Guanabara, provocând ambuteiaje de peste 10 kilometri lungime, potrivit site-ului de informații G1.

În ultimele luni au avut loc și alte zile de mobilizare împotriva austerității, inclusiv un apel la grevă generală în aprilie, dar cu o participare relativ scăzută.

„Trebuie să împiedicăm distrugerea țării noastre, pierderea câștigurilor sociale și amenințările la adresa democrației”, a declarat Telma de Barros, participantă la protestul de la Sao Paulo.

Anul trecut, guvernul Temer a lansat o serie de măsuri de austeritate pentru a acoperi uriașul deficit bugetar și a relansa o economie marcată de doi ani succesivi de recesiune.

Noua lege a muncii, aprobată în iulie de Senat, prevede printre altele contracte mai flexibile și dă prioritate acordurilor de întreprindere asupra convențiilor colective.

Guvernul încearcă în prezent să obțină adoptarea unei reforme având ca scop majorarea vârstei minime de pensionare și prelungirea duratei de plată a cotizațiilor sociale pentru a putea beneficia de pensii integrale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri