Ministrul canadian al comerțului, François-Philippe Champagne, a salutat sâmbătă „mari progrese” realizate pentru a relansa un vast acord de liber schimb Asia-Pacific (TPP) care era amenințat după ieșirea brutală a Statelor Unite din acord anunțată de Donald Trump, relatează AFP.

François-Philippe Champagne

Într-un mesaj pe Twitter publicat sâmbătă dimineață, François-Philippe Champagne a declarat că guvernul său a acceptat „un cadru pentru un nou parteneriat trans-Pacific complet și progresist” după mai multe zile de negocieri aprinse între cele 11 țări în cauză, reunite la Danang în Vietnam.

Delegația Canadei a precizat într-un comunicat că, totuși, „rămân în suspans un anumite număr de probleme”.

Acest progres în crearea unui TPP cu 11 țări a intervenit la o zi după discursul președintelui american, Donald Trump, care a subliniat că America nu va mai semna „mari acorduri care o leagă de mâini și o obligă să renunțe la suveranitatea sa”.

Văzut ca o contrapondere la influența tot mai mare a Chinei, acest tratat a fost semnat în 2015, după aspre negocieri, de 12 țări din zona Asia-Pacific reprezentând 40% din economia mondială.

Șefii de stat ai țărilor din Asia-Pacific (APEC) sunt reuniți cu începere de vineri pentru un summit de două zile la Danang, oraș de coastă din centrul Vietnamului.

APEC, ale cărei 21 de state reunesc 40% din economia mondială, numără diverse țări ca Rusia, Peru sau Papua Noua Guinee.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.