Caută
Close this search box.

Coreea de Nord a lansat o rachetă care a zburat 1.000 de kilometri. SUA şi Japonia reacţionează

Coreea de Nord a tras o rachetă balistică intercontinentală care s-a prăbușit în Marea Japoniei după un zbor de aproape 1.000 de kilometri, potrivit primelor evaluări făcute publice de Pentagon, transmite AFP.

Rachetă a fost lansată de la baza Sain-ni, din apropiere de Phenian, în Coreea de Nord, și s-a prăbușit în largul coastelor Japoniei.

Pentagonul a precizat că racheta nu a reprezentat vreun pericol, nici pentru partea continentală a Statelor Unite, nici pentru teritoriile americane sau aliații acestora.

Președintele american, Donald Trump, a lansat un avertisment serios și a promis că „ne vom ocupa de asta”, relatează AFP.

La rândul său, șeful Pentagonului, Jim Mattis, a afirmat că acest tir a ajuns la cea mai înaltă altitudine dintre toate tirurile efectuate de Phenian și că reprezintă „o amenințare peste tot în lume”.

„Pe scurt, este vorba despre un efort de a produce rachete balistice care reprezintă o amenințare pentru pacea lumii, pacea regională și cu siguranță pentru Statele Unite”, a explicat Jim Mattis.

Premierul japonez, Shinzo Abe, a calificat drept un „act violent” care „nu poate fi tolerat” tirul cu rachetă efectuat în primele ore ale zilei de miercuri de Coreea de Nord și a lansat un apel la o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, relatează AFP.

„Nu vom ceda niciodată la niciun act de provocare. Ne vom mări la maxim presiunea” asupra Phenianului, a declarat presei Shinzo Abe.

Reuniunea de urgență a Consiliului de Securitate, solicitată de Washington, Tokyo și Seul după tirul balistic al Phenianului, urmează să aibă loc miercuri în jurul orelor 21.30 GMT, a anunțat misiunea americană la Națiunile Unite.

Consiliul de Securitate a adoptat în vară două serii de sancțiuni economice severe împotriva Coreii de Nord după tiruri cu rachete balistice intercontinentale și un test nuclear. Washingtonul a făcut cunoscut marți că dorește „noi măsuri” care să includă „dreptul de a interzice traficul maritim transportând bunuri spre și dinspre Coreea de Nord”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri