Caută
Close this search box.

Dieteticienii spun că tot mai mulți români suferă de obezitate; s-a ajuns la un sfert din populație

Cel puțin un sfert din populația României este afectată de obezitate, a declarat miercuri, în cadrul Conferinței Dieteticienilor „Obezitatea la copil – actualități, implicații și perspective de prevenție și tratament”, prodecanul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu Mureș, conferențiar universitar doctor Monica Tarcea.

„În România, un sfert din populație este afectată de obezitate, acestea sunt datele oficiale, dar ponderea acestui procentaj este mult mai ridicat pentru că multe persoane nu se prezintă la medic, nu sunt diagnosticate, nu sunt luate în evidență. Cifrele sunt oricum îngrijorătoare”, a spus dr. Tarcea, citată de Agerpres.

Potrivit prodecanului UMF Târgu Mureș, obezitatea este o boală cu o frecvență din ce în ce mai crescută nu doar în rândul adulților, ci și în rândul copiilor și tinerilor.

„Obezitatea la copil este o temă mai mult decât actuală și se vede că, oricât am discuta despre ea, nu reușim să o rezolvăm corect pentru că sunt foarte mulți factori obezogeni în jurul nostru, foarte mulți factori comportamentali greu de identificat și nu întotdeauna avem susțineri financiare pentru programe de prevenire a obezității. Este o boală cu o frecvență din ce în ce mai mare în rândul copiilor, al tinerilor, dar și al adulților. Trebuie să facem neapărat ceva. Surpriza mea și a echipei mele a fost că, în momentul în care am lansat invitația la această conferință, am primit răspuns din partea multor persoane, specialiști valoroși din diverse domenii de activitate, genetică, clinică, psihologie, sport etc. Interes există inclusiv din partea populației și a medicilor de familie, dar și din partea specialiștilor”, a arătat Monica Tarcea, precizând că trebuie tras un semnal de alarmă.

Asociația Română de Nutriție și Dietetică (ARoND) în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu Mureș, organizează, începând de miercuri, timp de patru zile, două conferințe în domeniul nutriției și dieteticii.

Una dintre conferințe este „A 5-a Conferință a Dieteticienilor cu participare internațională” având tema „Obezitatea la copil — actualități, implicații și perspective de prevenție și tratament”, și de derulează miecuri și joi. A doua este Conferința Internațională „Cercetări transdisciplinare în kinetoterapie, activități fizice și nutriție sportivă” (cu specific pe domeniile Nutriție, Balneofiziokinetoterapie și Educație Fizică și Sport), în 3 și 4 noiembrie, organizată în parteneriat cu Gazi Universitesi Ankara și Science and Sport Culture Association. Aceasta are ca obiectiv îmbunătățirea cunoștințelor de nutriție oferite sportivilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri