Caută
Close this search box.

Dorin Chirtoacă cere demisia inițiatorilor referendului de duminică

Primarul suspendat al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, a mulțumit, duminică seară, cetățenilor pentru sprijinul acordat la referendumul privind revocarea sa din funcție și a cerut demisiile inițiatorilor acțiunii electorale.

Dorin Chirtoacă

El a declarat, într-o conferință de presă susținută imediat după finalizarea procesului de votare, la sediul Partidului Liberal, că atât președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, cât și președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Zinaida Greceanîi, ar trebui să își asume răspunderea publică pentru eșecul referendumului, informează Agerpres.

„Locuitorii Chișinăului au pus la punct toată clasa politică și pe aventurierii care au cheltuit în vânt zece milioane de lei, au adus un subiect artificial în opinia publică, în agenda societății și au dat peste cap viața noastră timp de jumătate de an sau mai bine, toate fără niciun rost, fără niciun folos. Acum, potrivit regulilor democrației, ei sunt obligați să își asume răspunderea și să își dea demisia pentru faptul că au abuzat de atenția cetățenilor, pentru faptul că le-au luat din timp, pentru faptul că au încercat să îi bage în această aventură, Dodon, Greceanîi, Ceban și toată facțiunea socialiștilor din Consiliul Municipal, comuniștii din Consiliul Municipal, Partidul Nostru, cei pe care i-ați văzut în toată splendoarea la vot astăzi”, a afirmat Chirtoacă.

Referendumul organizat duminică pentru revocarea din funcție a primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, nu va fi validat, ca urmare a numărului scăzut de cetățeni care s-au prezentat la urne.

„Vreau să mulțumesc locuitorilor Chișinăului pentru faptul că nu s-au dat prostiți, pentru bunul simț pe care l-au exprimat prin nedorința de a participa la toată această bătaie de joc”, a spus primarul suspendat al Chișinăului.

Potrivit datelor centralizate de Consiliul Electoral de Circumscripție Electorală Chișinău, prezența la vot, la închiderea secțiilor de votare, a fost de doar 17,53%. Practic, la referendum au participat doar 110.502 alegători din totalul celor aproximativ 650.201 înscriși în listele electorale.

Pentru ca referendumul să fi fost declarat valabil era nevoie ca la urne să se prezinte minim o treime dintre alegătorii cu drept de vot, adică 216.733.

În același timp, potrivit Codului Electoral din Republica Moldova, „revocarea primarului prin referendum poate avea o finalitate pozitivă pentru inițiatorii acestuia doar dacă pentru el au votat un număr egal sau mai mare de alegători decât au votat în cazul alegerii edilului, dar nu mai puțin de jumătate din numărul votanților care au participat la acest proces”.

În aceste condiții, pentru ca referendumul să fi fost valabil era nevoie ca minim 163.570 de locuitori ai municipiului să-și exprime votul pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă, iar această cifră să reprezinte minim jumătate din numărul de persoane prezente la vot.

Referendumul, care este o premieră pentru Republica Moldova, a fost inițiat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și a fost susținut de alte două formațiuni politice de stânga, respectiv Partidul Comuniștilor și „Partidul Nostru”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri