Caută
Close this search box.

Alertă: experții în siguranță nucleară au detectat un nor radioactiv deasupra Europei

Vești deloc optimiste din partrea experților europeni în radioactivitate și emisii nucleare. Un nor radioactiv a fost detectat deasupra Europei, în urma unui posibil accident nuclear despre care se presupune că ar fi avut loc în Rusia sau Kazahstan.

Acesta este conținutul unui anunţ făcut public de un institut francez de siguranţă nucleară. Accidentul s-ar fi petrecut aproximativ în luna septembrie, undeva la sud de munţii Ural, spre valea fluviului Volga, conform celor publicate de ziarul The Guardian.

Se prsupune că incidentul a avut loc la o instalaţie de tratare a combustibilului nuclear. Măsurătorile stațiilor europene au confirmat un nivel ridicat de ruthenium 106 în atmosferă în majoritatea țărilor europene, a precizat IRSN.

Ruthenium 106, un nuclid radioactiv, este produsul unei reacții nucleare și nu apare în mod natural.

Experţii francezi au depistat, în ultimele săptămâni, substanţe radioactive deasupra Europei, din zona extrem estică a Bătrânului Continent (în Rusia), până deasupra Franței și Marii Britanii. Medicii consultați afirmă – cel puțin până acum – că amintitele emisii radioactive nu reprezintă un pericol iminent pentru oameni şi mediu.  Totuși, dacă un astfel de accident ar fi avut loc în Franța, protocolul legal ar fi impus evacuarea populației pe o rază de mai mulți kilometri în zona vizată.(foto publika.md)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri