Caută
Close this search box.

Face contramanifestație în Piața Victoriei, cu… Inspectoratul Școlar

Protestele din Piața Victoriei vor fi încurcate în luna decembrie, din moment ce Primaria Capitalei a anunţat că va amenaja un târg de sărbători în fata Guvernului, cu zeci de căsuţe şi o scenă. Este un târg cerut de Inspectoratul Școlar, susţine Primăria, dar reprezentanții societății civile critică decizia şi îi cer primarului general al Capitalei să se răzgândească.

Primarul general al Capitalei a transmis miercuri seara, prin intermediul unui comunicat: Nu intenționăm să restrângem în vreun fel drepturile cetățenilor, arată TVR.

În legătură cu comentariile apărute în spațiul public referitoare la organizarea în Piața Victoriei a unui Târg de Sărbători, Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, face următoarea declarație publică:

„Primăria Capitalei urmărește ca prin acțiunile și evenimentele pe care le organizează să vină în întâmpinarea nevoilor și preferințelor tuturor bucureștenilor, indiferent de apartenența la anumite categorii sau grupuri sociale și fără a ține cont în vreun fel de afinitățile politice ale acestora.

De asemenea, Primăria Capitalei este deschisă colaborării cu societatea civilă, alocând în fiecare an bugete importante pentru sprijinirea proiectelor propuse de ONG-uri. Anul acesta au fost finanțate cu peste 1 milion de euro un număr de 70 proiecte culturale și educaționale, în cadrul Programului „Bucureștiul participativ 2017”, derulat de ARCUB, și  s-a organizat, în premieră, concursul de idei „Propune pentru București”, prin care au fost selectate un număr de 20 de proiecte, din cele câteva sute propuse de societatea civilă, care vor fi incluse în bugetul pentru 2018 al Municipalității.

Cred cu tărie că accentul trebuie pus pe lucrurile care ne unesc, și nu pe cele care ne dezbină, mai ales că pe 1 Decembrie vom marca intrarea în Anul Centenarului Marii Uniri! În acest spirit, am considerat că Sărbătorile de Iarnă – Moș Nicolae, Crăciunul, Anul Nou – trebuie celebrate într-un mod în care să aducă bucurie cât mai multor locuitori sau vizitatori ai orașului nostru.

În toate capitalele europene, spațiile publice se transformă, la sfârșitul anului, făcând loc evenimentelor legate de Sărbători sau pur și simplu devenind mai vesele, mai luminoase, mai prietenoase. Același lucru ne-am propus și noi să facem în București, cu bună credință și fără niciun fel de alte gânduri ascunse.

Nu intenționăm să intrăm în conflict cu nimeni și nici să restrângem în vreun fel drepturile cetățenilor. De aceea sunt cu atât mai greu de înțeles luările de poziție eminamente politice în legătură cu evenimentele organizate de Primărie pe parcursul lunii decembrie. Spiritul Crăciunului presupune să fim, dacă nu mai buni, măcar mai toleranți și să învățăm să privim cu mai multă atenție la nevoile celor de lângă noi.

Să ne bucurăm, așadar, împreună, de luna decembrie – o lună a darurilor, prieteniei, bunăvoinței, solidarității și altruismului”.

Târgul de sărbători din Piața Victoriei va fi deschis în perioada 5 – 17 decembrie, de la ora 10 dimineața până la 10 seara.

În alveola centrală a pieței, unde se adună protestatarii de obieci, vor fi amplasate 30 de casuțe și o scenă pe care vor cânta ansambluri de copii, dar și artiști cunoscuți.

Târgul de sărbători, „Festival de colinde și obiceiuri de iarnă”, încurcă însă traficul din centrul Capitalei. Primăria Generală a anunțat că vor fi restricții de circulație în zonă, pentru siguranța vizitatorilor.

Târgul a fost cerut de Inspectoratul Școlar București, este dedicat în special copiilor şi pentru acces vor fi marcate treceri de pietoni provizorii.

„Încă de acum o săptămână, Inspectoratul Școlara a făcut o solicitare către Primaria Capitalei referitor la organizarea Festivalului de colinde si obiceiuri de iarnă la Piața Victoriei, pentru că în toate zonele erau activități legate de sărbătorile de iarnă”, a declarat pentru TVR purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, Marian Banu.

Vestea i-a iritat pe cei care au participat în ultimele luni la protestele din Piața Victoriei. Consideră că deschiderea târgului este de fapt o modalitate de a-i impiedica să se mai adune la mitinguri.

Adrian Moraru, directorul Institutului de Politici Publice , explică: „E vorba pur şi simplu de un nou atac la drepturile fundamentale. Cel de a protesta, la libera exprimare. O să mergem în Piaţa Victoriei pe 1 Decembrie. Şi o să revenim oricând este nevoie peste târgul doamnei Gabriela Firea să protestăm aşa cum considera noi de cuvinţă chiar în interiorul taberelor cu cârnaţi.

„Pare a fi un mijloc de protecție pentru membri guvernului, în luna decembrie. Găsim noi niște trasee pe care să putem protesta. Nu vrem să-i lăsăm „necolindați”, promite și președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin.

De Ziua Națională, pe 1 decembrie seara, este anunțat un nou proteste în Piaţa Victoriei. Și sindicatele au anunțat un protest în faţa guvernului, pe 12 decembrie. Primaria Capitalei nu a autorizat niciun miting.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri