Caută
Close this search box.

Financial Times: Aproximativ șapte milioane de angajați din România vor suferi o reducere semnificativă a pensiilor lor viitoare

ASF

Guvernul de la București a adoptat, în urmă cu aproximativ două săptămâni, un act normativ care prevede diminuarea contribuțiilor la Pilonul II de pensii de la 5,1% la 3,75% începând din 2018.

Potrivit Financial Times, România a decis să diminueze contribuțiile la fondurile private de pensii pentru că Executivul se străduiește să își respecte promisiunile ambițioase privind reduceri de taxe și majorării de salarii, fără însă a încălca limita de deficit bugetar impusă de UE, respectiv 3% din produsul intern brut.

Potrivit legislației, românii cu vârsta sub 35 de ani direcționează o parte din contribuțiile sociale spre schemele de pensii private care vor completa pensia de la stat. Însă, Guvernul de la București a decis să reducă contribuțiile la pilonul II de pensii private de la 5,1% până la 3,75% începând din 2018.

Secretarul general al Asociației pentru Pensiile Administrate Private din România (APAPR), Mihai Bobocea, susține că reducerea contribuțiilor a dat o lovitură importantă sistemului de pensii, adăugând că va diminua încrederea în pensiile private.

„Estimăm că această decizie este posibil să ducă la reducerea veniturilor viitorilor pensionari cu cel puțin 20% și, de asemenea, va oferi mai puțin capital pentru finanțarea afacerilor locale via Bursa de Valori”, a afirmat Mihai Bobocea, potrivit Agerpres.

„România a putut să pună la punct scheme de pensii private excelente și nu ar trebui să înceapă să le dezmembreze prin scăderea nivelului contribuțiilor guvernamentale”, a declarat Janwillem Bouma, președintele PensionsEurope, o asociație a fondurilor de pensii, cu sediul la Bruxelles.

Potrivit unei analize realizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), valoarea medie a unui cont în sistemul pensiilor administrate privat era de 5.587 lei (1.215 euro), la 30 septembrie 2017, în creștere cu 18,41% față de decembrie 2016.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri