Caută
Close this search box.

Funcționarii primăriei Mitreni au oprit munca pentru că nu și-au luat salariile de 4 luni – iar fenomenul se generalizează

Angajații primăriei Mitreni, județul Călărași au declanșat un protest spontan motivat de faptul că nu și-au primit primit drepturile salariale în ultimele 4 luni de zile, respectiv de la apariția legii sălarizării. Conform datelor Sindicatelor Naționale ale funcționarilor Publici, și în alte localități funcționarii publici riscă să nu își ia salariile sau deja nu își mai primesc banii începând din acestă vară.

Comuna Mitreni are cel mai luminat câmp agricol din Călărași. Ceea ce vedeți este drumul dintre loturile agricole, care leagă localitatea de Drumul Național 4

 

Protestul înseamnă că de luni, pe o perioadă nedeterminată, funcționarii primăriei din Mitreni, județul Călărași, vin la muncă, dar nu mai lucrează cu publicul. Conform Legii 153/2017, în luna iulie consiliile locale trebuiau să aprobe în ședință specială coeficienții de creștere pentru fiecare angajatal primăriei în parte. ”Eu, contabilă fiind în această primărie încă din 1991, am stabilit o sumă pentru fiecare. Primarul a refuzat acestă listă pe motiv că ne va da salariul minim pe economie pentru fiecare, doar el își va păstra salariul legal. Adică noi să primim 1450 de lei, iar el 6.525 de lei (!), pe motiv că este nevoie de bani la investiții. În acest context, a refuzat să convoace ședință de consiliu pentru aprobarea salariilor și nu a mai primit nimeni nici un ban din luna iulie. Eu trăiesc din pensia soțului, alții trăiesc din pensiile părinților, fiecare din ce poate. Doar că nu se mai poate… ”, ne-a spus Aurelia GHIOCA – liderul Sindicatului Național al Funcționarilor Publici din primăria Mitreni. Am trimis solicitare pentru o poziție a primarului din Mitreni și așteptăm răspunsul.

Salarizare la jumătate, în multe primării din țară

Conform datelor pe care le deținem, nici în comuna Tămădău, Călărași, funcționarii primăriei nu și-au luat salariile de trei luni. ”Au mai fost și alte instituții publice unde situația este similară, sau, pentru a nu  recunoaște public faptul că nu sunt bani de salarii, au reorganizat instituția transformând posturile din funcții generale (inspector de specialitate) în specialiști și în mod paradoxal aceștia, în calitate de specialiști, vor beneficia de o salarizare la jumătate din nivelul  salarial al funcțiilor generale pe care au fost incadrați inițial.

Avem semnale din întrega țară, în principal de la primăriile care au un număr mic de angajați precum și de la instituțiile publice cu un număr foarte mare de angajați. În acest  moment nu există o situație clară a numărului de primării cu probleme, acesta se va reflecta imediat după aprobarea bugetului pentru anul 2018.

Această disfuncționalitate se întâmplă din cauza unei politici salariale fără un fundament și fără o estimare a costurilor, prin neaplicarea de către angajatori a Deciziei Curții Constituționale 794/2016 și prin necorelarea de către Guvern și Parlament  a legislației în vigoare cu dispozitiile date de  Curtea Constituțională în decembrie 2016.

Vom continua demersurile în instanță, unde deja avem soluții favorabile de aplicare a Deciziei CCR nr. 794/2016 potrivit căreia salariile pentru funcții publice similare cu atribuții similare se vor corela indiferent de instituția din care fac parte”, a spus pentru Magnanews Sebastian Oprescu, președintele Sindicatului.

Menționăm că la 1 ianuarie 2016 erau înregistrate la INS 2.861 de comune în care locuiau 9.696.000 de persoane. Iar o primăria are cel puțin 8 angajați. Adică, peste 20.000 de funționari publici au deja sau ar putea avea probleme cu salariile în următoarele luni.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri