Caută
Close this search box.

Guvernul a adoptat OU care modifică esenţial Codul Fiscal, în timp ce în Piața Victoriei se protesta. Tudose: S-au inflamat nişte multinaţionale

Membrii Guvernului au adoptat, miercuri, la ședința de la Palatul Victoria propunerile de modificare ale Codului Fiscal printr-o ordonanță de urgență. Ședinţa a fost amânată de două ori, iar criticile la adresa propunerilor s-au înmulţit. În fața Guvernului protestau sute de cetățeni.

Premierul Mihai Tudose a declarat miercuri, la începutul şedinţei de Guvern că iniţial sindicatele şi patronatele au fost de acord cu modificările, dar apoi au reacţionat la externalizarea profitului şi „s-au inflamat nişte multinaţionale”.

„Felicitări domnule ministru pentru alocuţiunea de la început, tocmai am aflat acum că sunt nişte sucursale ale unor bănci care au dat liber angajaţilor pentru a putea participa la mitingul din faţă, deci sunteţi pe drumul cel bun. Dacă băncile sunt nervoase pe chestia asta, eu vă felicit. Poate o să plătească şi ei impozite”, a spus premierul Tudose către ministrul Finanţelor.

La începutul şedinţei de Guvern, premierul Mihai Tudose a declarat că inflamarea opiniei publice în legătură cu modificările aduse la Codul Fiscal are loc în contextul în care iniţial sindicatele şi patronatele au fost de acord cu modificările, dar apoi, în momentul în care s-a pus în discuţie externalizarea profitului, au apărut şi reacţii negative.

„Guvernul doreşte să introducă măsuri ferme în ceea ce priveşte externalizarea profitului. (…) S-au inflamat nişte multinaţionale, dar din fericire cred ca au înţeles că nu e cazul”, a afirmat Mihai Tudose.

Înainte de şedinţa de Guvern, premierul Mihai Tudose şi ministrul Ionuţ Mişa au avut o discuţie. Între timp, în faţa Guvernului, circa 200 de persoane protestau faţă de măsurile care urmează să fie luate în ceea ce priveşte de trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat.

„Măsura aduce beneficii pentru cetăţeni. Se urmăreşte reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10% pentru angajaţi Se reduc contribuţiile sociale cu două procente”, a spus ministrul Finanţelor.

Acesta a declarat că măsurile care vor fi adoptate vor avea ca efect creşterea veniturilor pentru angajaţi.

Premierul Mihai Tudose a declarat, miercuri, ca reacţie la protestul sindicaliştilor de la Mioveni, că, în timp ce aceştia cer autostrăzi, compania externalizează profitul, afirmând că ”nu mai merge” continuarea acestei situaţii.

”Am apreciat, cu ghilimele de rigoare, un protest al unor români susţinuţi de conducere, care doreau autostrăzi, compania externalizând profitul – superb. Nu mai merge”, a declarat premierul Mihai Tudose, la începutul şedinţei de Guvern.

Peste şase mii de persoane au participat, marţi, la mitingul de la Mioveni, judeţul Argeş, sindicaliştii din industria auto arătându-şi nemulţumirile faţă de trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. De asemenea, sindicaliştii s-au exprimat împotriva abandonării construcţiei autostrăzii Piteşti – Sibiu.

Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal, prin care contribuţiile sociale trec din sarcina angajatorului în cea a angajatui, se află pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Guvernului.

Ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa, a declarat că ordonanţa de modificare a Codului Fiscal este contestată din cauză că transpune în legislaţia românească directiva europeană care împiedică transferul profiturilor companiilor din ţara în care este obţinut în alte state.

”O altă măsură, spunem noi, benefică, chiar dacă în media nu toată lumea e de acord cu noi – şi putem să înţelegem de ce nu este de acord cu această măsurăm pentru că măsura se referă la transpunerea Directivei 1164 de stabilire a normelor împotriva practicilor de evitare a obligaţiilor fiscale, care au incidenţă directă asupra funcţionării pieţei interne. Binenţeles că măsura este contestată fiindcă ea doreşte să limiteze deductibilitatea dobânzilor realizate între firmele multinaţionale din România şi companiile-mamă din afara ţării, pentru că această măsură doreşte să împiedice transferul profiturilor din România către alte ţări, pentru că această măsură doreşte să crească profitul în România, implicit impozitul pe profit achitat de aceste companii în România”, a declarat Ionuţ Mişa.

La protestul din Piaţa Victoriei USR se alătură manifestanţilor

Aproximativ 200 de persoane protestau, miercuri, începând cu ora 12.00, în Piaţa Victoriei, faţă de propunerile de modificare a Codului fiscal. Protestatarii s-au organizat pe o pagină de Facebook, ei spunând că 8 noiembrie este Miercurea Neagră pentru economia României.

„Pentru a cârpi un buget pe care nu a fost în stare să îl gestioneze, Guvernul PSD-ALDE este capabil să distrugă economia liberă a României. Modificările Codului Fiscal, pe care Cabinetul Tudose intenţionează să le adopte printr-un nou derapaj democratic (Ordonanţă de Urgenţă), vor aduce haosul în planurile de afaceri şi în salarizare. În acest fel, inconştienţa guvernanţilor distruge orice şansă pentru o economie predictibilă şi stabilă în România”, conform organizatorilor protestului.

Oamenii veniţi în piaţă strigă: „PSD, Ciuma roşie”, „Jos, jos, jos, Guvernul mincinos”, „La puşcărie”. Au venit cu pancarte, steaguri şi portavoci. Unii dintre ei au venit chiar şi însoţiţi de copii.

„Cu toţii vom fi afectaţi de aceste măsuri, într-un fel sau altul. Nu există doar o singură categorie care va fi afectată. Toţi vom fi afectaţi prin aceste modificări”, susţine Carmen Doană, care a venit, miercuri, în piaţă, citată de Mediafax.

„Am ieşit în stradă pentru transferul de taxe pe care vor să îl facă, pentru bătaia de joc de până acum. Vor din nou să legalizeze hoţia, aşa cum au încercat şi în iarnă. Aceste modificări ale Codului fiscal ne vor afecta pentru că lasă la latitudinea angajatorului dacă va acorda acel surplus de bani din care să ne plătim taxele”, explică Ştefan Marinescu, care este medic şi a venit în Piaţa Victoriei, direct de la spital, fiind în pauză.

„Sunt nemulţumit de toate măsurile Coaliţiei de guvernare. După toate calculele specialiştilor, veniturile vor merge în jos, nu în sus”, a expus Şerban Adrian motivele pentru care este în Piaţă.

„Am venit pentru că nu sunt de acord cu ce vor să facă. E absolut absurd să facă transferul de taxe către angajat. Salariile vor scădea. Nu e un lucru bun. Tot ceea ce se întâmplă acum nu e ok. Să nu mai spun de ROBOR, care s-a dus în sus şi mă afectează”, spune Gina, care lucrează în domeniul IT.

De asemenea, pe ordinea de zi a Guvernului se mai află şi un alt proiect de OUG referitoare la majorarea punctului de pensie şi la diminuarea contribuţiei la pilonul II, proiect dezbătut în primă lectură în şedinţa din 26 octombrie.

”Proiectul de ordonanţă prevede creşterea pensiei minime la 640 de lei şi a punctului de pensie la 1100 de lei de la 1 iulie 2018. Aceste măsuri vin la pachet cu reducerea procentului de plată către pilonul II de pensii de la 5,1 la 3,7%, dar, atenţie! fără a fi afectată valoarea nominală din prezent. Mai precis, suma care este achitată astăzi către administratorii pilonului II va fi cel puţin aceeaşi la anul, dar scăderea procentului este necesară ca urmare a creşterii salariului brut cu 20%”, a declarat atunci ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

Liderul USR Dan Barna a anunţat, miercuri, că împreună cu parlamentarii USR, va merge în Piaţa Victoriei, pentru a susţine protestul cetăţenilor faţă de măsurile fiscale pe care Guvernul intenţionează să le adopte.

„După conferinţa de presă, împreună cu colegii mei, vom merge şi noi în Piaţa Victoriei pentru a susţine protestul cetăţenilor faţă de agresiunea pe componenta economică, care se întâmplă în aceste zile. USR a foarte clară în manifestările şi în poziţiile din ultimele zile: este împotriva acestei mutări a contribuţiilor, care de fapt nu ajută cu nimic”, a spus Barna.

„Nu am reuşit încă să primim răspunsul, nici noi, nici cetăţenii, la întrebarea cea mai simplă: de ce? La această întrebare actualul Guvern nu a furnizat încă un răspuns de minimă credibilitate”, a adăugat Barna.

El a spus că USR va folosi în continuare şi instrumente parlamentare împotriva acestor măsuri, în afara participării la protestele de stradă.

Întrebat dacă USR ia în calcul atacarea la CCR a acestor măsuri, Barna a spus că USR ia în calcul toate instrumentele legale, şi parlamentare şi civice, prin care iniţiativele de destabilizare a mediului economic să fie contestate.

Aproximativ 200 de persoane protestează, miercuri, în Piaţa Victoriei, faţă de propunerile de modificare a Codului fiscal, pachet legislativ ce este analizat în şedinţa Guvernului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri