Caută
Close this search box.

Igor Dodon cere explicaţii Guvernului după expulzarea a doi jurnalişti ruşi

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, şi Partidul Socialist au cerut, marţi, explicaţii în scris din partea Guvernului de la Chişinău pentru expulzarea a doi jurnalişti ruşi, relatează site-ul agenţiei Tass.

Foto: sputnik.com

Partidul Socialist a iniţiat o anchetă parlamentară privind reţinerea şi ulterior expulzarea jurnaliştilor ruşi Alexei Samoliotov (Zvezda TV) şi Marina Safronova (All-Russia State Broadcasting Company), informează Mediafax.

„Acţiunile radicale ale majorităţii de guvernământ, care încalcă prevederile documentelor internaţionale privind mass-media şi drepturile omului, sunt în egală măsură alarmante şi inexplicabile. Socialiştii intenţionează să iniţieze o anchetă parlamentară în privinţa tuturor cazurilor de deportări ilegale ale cetăţenilor ruşi din ultimele câteva luni”, se arată într-un comunicat al formaţiunii care îl susţine pe Igor Dodon.

Preşedintele moldovean a cerut, de asemenea, explicaţii în scris din partea Executivului pentru acest incident.

„Efectuând din ce în ce mai multe demersuri anti-Rusia, coaliţia proeuropeană de guvernământ încearcă să afecteze cooperarea moldo-rusă şi să distragă atenţia oamenilor de la problemele din economie şi scăderea nivelului de trai. Cei care se află în spatele acestor acţiuni încearcă să-i mulţumească pe politicienii occidentali care folosesc politici anti-ruse şi, în plus, să provoace măsuri de represalii care ar complica relaţiile dintre cele două ţări”, a declarat Igor Dodon.

Jurnaliştii Alexei Samoliotov şi Marina Safronova au fost reţinuţi, marţi, pe aeroportul din Chişinău de către poliţia de frontieră, întrucât „nu au specificat scopul vizitei în Republica Moldova”. Prin urmare, cei doi au fost trimişi înapoi la Moscova, după ce au fost controlaţi timp de două ore.

„Ei au declarat că au venit într-o vizită privată, dar nu au putut confirma acest lucru. Ulterior, intenţiile lor reale au fost stabilite”, a precizat serviciul de presă al poliţiei de la Chişinău, fără a oferi detalii suplimentare.

Potrivit declaraţiilor celor doi jurnalişti ruşi, aceştia urmau să participe la prezentarea propriului film documentar, „Bătălia pentru Salyut”, peliculă dedicată stării de urgenţă de la staţia orbitală Salyut-7 în 1985.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri