În toamna bucureşteană se anunţă şi cea de-a IX-a ediție a Festivalului internațional de film pentru publicul tânăr care va avea loc între 9 și 15 noiembrie la Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Eforie, Cinema Pro și în cortul KINOdiseea din Piața Universității.

Despre KINOdiseea, organizatorii spun că este cel mai mare festival de film pentru copii din Europa Centrală și Sud-Est, un festival membru al ECFA – European Children’s Film Association. În cele 8 ediții precedente, festivalul a avut peste 90.000 de participanți.

Anul acesta KINOdiseea Junior aduce pe marele ecrane de la Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Eforie, Cinema Pro și în cortul KINOdiseea din Piața Universității, 11 filme dedicate copiilor între 3 și 14 ani pelicule care pot interesa şi alte categorii de vârstă, părinţi dar și profesori.

În selecția oficială a competiției KINOdiseea Youth sunt incluse şase titluri pentru tinerii de peste 15 ani care vor fi proiectate la Cinema Eforie în zilele de 10 și 12 noiembrie.

Festivalul include și cinci proiecţii de scurtmetraje, pentru diferite grupe de vârstă, care vor putea fi urmărite pe 11 și 12 noiembrie la Muzeul Grigore Antipa – Sala Multimedia.

 

Gala de deschidere va avea loc la Cinema Muzeul Țăranului, pe 9 noiembrie, ora 19:00, cu unul dintre cele mai premiate filme ale anului, în festivalurile de film dedicate publicului tânăr – Inima în Braille/ Heartstrings, în regia lui Michel Boujenah.

Printre cele 11 filme selectate în competiția KINOdiseea Junior se numără Vara lui 1993/ Summer 1993, în regia Carlei Simon, câștigător al Marelui Premiu al Juriului Internațional la categoria Generation Kplus – Berlinale 2017, marea descoperire din Berlinala anului 2017. Carla Simón este una din cineastele care au emoţionat publicul spectator cu povestea ei autobiografică şi s-a înscris ca o voce distinctă în lumea cinematografiei contemporane.

Îmblânzitorul de reni/ Cloudboy, în regia lui Meikeminne Clinckspoor, a avut premiera la Toronto IFF și este unul dintre filmele care îi ajută pe cei mici să descopere, prin imaginile proiectate pe marele ecran incredibila natură a Laponiei.

Fata din Loch Anzi/ The girl down Loch Anzi este un documentar regizat de Alice Schmid, a avut premiera mondială în competiția Best International Documentary – Hot Docs Canadian International Documentary Festival. Filmul mexican Cuernavaca, în regia lui Alejandro Andrade Pease, va fi proiectat la KINOdiseea imediat după premiera mondială de la Festivalul de film de la Roma, care are loc săptămâna aceasta.

În competiția KINOdiseea Youth (+15) pot fi urmărite şase noi producții printre care filmul Când ai 17 ani/ Being 17, regia Andre Techine, cu premiera în competiția de la Berlinale 2016, nominalizat la categoria Cel mai promițător actor la César Awards și Lumières Awards. “Din punct de vedere artistic, este cel mai puternic film a lui Techine din ultimii ani.” (Variety)

Cel mai nou film al lui Fatih Akin, Rămas bun, Berlin/ Goodbye Berlin, câștigător al Premiului pentru Publicul Tânăr la European Film Awards, poate fi urmărit în competiția KINOdiseea Youth. “Filmul regizorului german Fatih Akin, Goodbye Berlin sau Tschick (titlu original) este un film ‘badass’ despre maturizare care ne face să ne întrebăm dacă chiar ne-am distrat când eram tineri“notează cronicarii germani.

Filmul Sânge de lapon/ Sami Blood în regia Amandei Kernell a avut premiera la Veneția și a fost laureat al numeroase premii : Label Europa Cinemas și Cel mai bun regizor debutant (Veneția), Cel mai bun Film Nordic și Cea mai bună imagine la Göteborg Film Festival.

 

Mai multe detalii despre filmele din competiție și programul festivalului, pe site-ul www.kinodiseea.ro/.

Spot video KINOdiseea Junior: www.youtube.com/watch?v=0fts-D504UQ

Spot video KINOdiseea Youth: www.youtube.com/watch?v=nZzYBow96BA

ACCES ŞI BILETE:

La proiecțiile de la 10:00 și 12:00, de luni până vineri de la Cinema Eforie, Cinema Muzeul Țăranului și Cinema Pro, intrarea este liberă. La toate proiecțiile din cortul KINOdiseea și Sala Multimedia a Muzeului Grigore Antipa, intrarea este de asemenea liberă. Rezervările se pot face pe www.kinodiseea.ro.

Pentru celelalte proiecții de seară și din weekend, biletele sunt puse în vânzare pe www.eventbook.ro/program/kinodiseea la prețul de 5 lei pentru copii și 10 lei pentru adulți. Toate grupurile școlare (mai mult de 5 persoane) se bucură de intrare liberă, în urma unor rezervări prealabile pe site-ul festivalului sau la adresa rezervari@kinodiseea.ro

KINOdiseea este organizat de Asociația Culturală Metropolis. Proiect cultural finanțat în cadrul Programului București Oraș participativ de către Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului București – Arcub, Kinodiseea sprijină campania Profi “Te costa 0,00 lei să ajuți un copil”.

Scris de Ileana Perneș-Dănălache

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 1 =