Marea Britanie nu va ceda presiunii Uniunii Europene pentru ca Londra să trimită până la sfârșitul săptămânii viitoare un răspuns legat de angajamentele privind factura pe care țara va trebui să o plătească pentru Brexit, a afirmat joi negociatorul britanic, David Davis, relatează AFP.

Negociatorul-șef european pentru Brexit, Michel Barnier, a acordat vineri Londrei un termen de două săptămâni pentru a-și îmbunătăți propunerea privind plata facturii Brexit-ului, estimată de UE la 60 de miliarde de euro.

Aceasta așteaptă răspunsul înainte de a trece eventual la următoarea fază a negocierilor luna viitoare, în special deschiderea tratativelor cu privire la relațiile post-Brexit dintre UE și Marea Britanie, cerute cu insistență de Londra.

„Nu este un termen limită pe care să mi-l amintesc”, a declarat negociatorul britanic pentru Brexit, David Davis, la un forum de afaceri organizat la Berlin de cotidianul german Sueddeutsche Zeitung.

„Următoarea dată critică este Consiliul (European) din decembrie, este vorba despre o dată pentru luarea unor decizii”, a adăugat el, făcând aluzie la viitorul summit european de la 14 și 15 decembrie.

„Michel (Barnier) este un negociator… Este pe cale de a negocia? Da, este”, a adăugat omologul său britanic.

„Nu cred că vom fi sub presiune pentru a furniza un răspuns public săptămâna viitoare. Nu, cu siguranță nu”, a insistat el.

Factura Brexit-ului pentru Londra rămâne principala sursă de blocaje în discuțiile cu UE de la demararea negocierilor în iunie.

UE a anunțat o sumă cuprinsă între 50 și 60 de miliarde de euro, Londra estimând la rândul său o factură mai apropiată de 20 de miliarde de euro.

Chestiunea face parte din cele trei dosare considerate prioritare de UE pentru a organiza divorțul, alături de soarta expatriaților și consecințele separării pentru Irlanda.

După ce vor fi constatate „progrese suficiente” în aceste dosare, Cei 27 vor accepta să deschidă cu adevărat negocierile privind relațiile viitoare.

Divorțul Marii Britanii de Uniunea Europeană este programat pentru sfârșitul lui martie 2019.

171 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here