Caută
Close this search box.

Luni și marți, ploi însemnate cantitativ în București cu acumulări de apă de 30-35 de litri/mp și vânt puternic

Meteorologii au emis pentru luni și marți o prognoză specială pentru municipiul București ce vizează ploi însemnate cantitativ, acumulări de apă de 30-35 de litri/mp și vânt puternic.

„Începând de luni (27 noiembrie) și până în după-amiaza zilei de marți (28 noiembrie) va ploua continuu și se vor cumula cantități de apă în jur de 30 — 35 l/mp. Intensitatea ploii va fi mai mare în seara zilei de luni, în cursul nopții de luni spre marți și în dimineața zilei de marți, când și vântul va avea unele intensificări, cu viteze la rafală ce vor atinge temporar 45 — 55 km/h”, se precizează în prognoza Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

De altfel, ANM a emis duminică o informare meteo de ploi însemnate cantitativ și ninsori abundente, valabilă în cea mai mare parte a țării de duminică seara, până luni după-amiaza, dar și o avertizare Cod portocaliu de ninsori și vânt puternic pentru zona de munte a județelor Brașov, Covasna, Vrancea, Buzău, Prahova și Dâmbovița.

De asemenea, de luni după-amiaza și până marți seara vor intra în vigoare două avertizări Cod galben de ploi însemnate cantitativ și intensificări ale vântului, valabile în Muntenia, estul Olteniei și sudul Moldovei, dar și ninsori și vânt puternic în Carpații Meridionali și Orientali, sudul și estul Transilvaniei și vestul Moldovei, valabile în 24 de județe.

Potrivit meteorologilor, începând din seara zilei de duminică, aria precipitațiilor se va extinde din vest și va cuprinde treptat cea mai mare parte a țării. În Banat, Crișana, Maramureș și zona de munte aferentă, cantitățile de apă vor depăși, pe arii restrânse, 15 — 20 l/mp. Va ploua, iar în Maramureș, nordul Moldovei și al Transilvaniei și în zona de deal din regiunile vestice, trecător se vor semnala precipitații mixte.

La munte, treptat vor predomina ninsorile și mai ales în zona înaltă se va depune strat de zăpadă.

Începând de luni, ora 16:00 și până marți, ora 16:00, va fi în vigoare o avertizare Cod galben de ploi însemnate cantitativ, intensificări ale vântului, în Muntenia, estul Olteniei și sudul Moldovei. În intervalul menționat va ploua pe arii extinse, iar cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și izolat 40 — 50 l/mp. Local în județele Vrancea, Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași și Ilfov vântul se va intensifica, temporar cu viteze de 55 — 65 km/h.

În dimineața zilei de marți, precipitații mixte se vor semnala local în Oltenia și pe arii restrânse în Muntenia.

În Carpații Meridionali și Orientali va ninge însemnat cantitativ, iar vântul va prezenta intensificări temporare mai ales în zona înaltă, cu viteze la rafala de 55 — 70 km/h. Îndeosebi în noaptea de luni spre marți și în prima parte a zilei de marți, se vor semnala precipitații predominant sub formă de ninsoare și în sudul și estul Transilvaniei și vestul Moldovei, unde local se va depune strat de zăpadă.

Județele afectate total sau parțial de avertizările Cod galben de vremea rea sunt: Ilfov, Olt, Teleorman,Vrancea, Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași, Giurgiu, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Sibiu, Brașov, Harghita, Alba, Bacău, Mureș, Neamț, Suceava și Bistrița-Năsăud.

De asemenea, începând de luni, ora 20:00 și până marți, ora 16:00, va intra in vigoare o avertizare Cod portocaliu de ninsori abundente și intensificări ale vântului în zonele de munte ale județelor Brașov, Covasna, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmbovița și Argeș.

În intervalul menționat, în zonele de munte ale județelor menționate, va ninge abundent, se va depune strat de zăpadă consistent, iar vântul va avea intensificări temporare cu rafale de 55 — 70 km/h spulberând zăpada și determinând scăderea vizibilității.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri