Pirați informatici ruși care au atacat Marea Britanie au vizat sectoarele energiei, telecomunicațiilor și media, a afirmat miercuri șeful Centrului național britanic pentru securitatea cibernetică (NCSC) Ciaran Martin, citat de AFP.
Activitățile Moscovei reprezintă ‘clar o sursă de preocupare’, subliniază Martin într-un discurs pe care urmează să-l pronunțe în fața unor experți din domeniul tehnologiilor.
Fără a ‘intra în detalii’, el ‘confirmă că ingerința rusă, pe care a observat-o NCSC anul trecut, se traduce prin atacuri împotriva media britanice, telecomunicațiilor și sectorului energetic’.
Acest Centru, subordonat guvernului de la Londra, a răspuns la peste 590 de incidente semnificative de la crearea sa în 2016, dar nu a precizat câte dintre aceste incidente sunt legate de Rusia.
Luni seara, premierul britanic Theresa May a denunțat cu fermitate actele ‘ostile’ ale Rusiei.
‘Rusia a instigat un conflict în Donbas (estul Ucrainei), a încălcat în mod repetat spațiul aerian al mai multor țări europene și a lansat o campanie susținută de spionaj cibernetic’, a denunțat Theresa May.
‘Rusia încearcă să facă din informație o armă, dispunând ca mass-media de stat să difuzeze informații false și imagini falsificate pentru a semăna discordie în Occident și a submina instituțiile noastre’, a subliniat șefa executivului britanic, explicând că țara sa va ‘face tot ceea ce este necesar pentru a se proteja’ și își va ‘consolida securitatea cibernetică’.
Damian Collins, care a condus o comisie parlamentară care se ocupă de astfel de probleme, a declarat pentru AFP că nu există nicio îndoială acum că ‘a existat o ingerință rusă în politica britanică’. ‘Nu este vorba de câteva persoane care trimit mesaje din apartamentele lor, ci de sute de persoane organizate într-un mod serios pentru a răspândi informații false în fiecare zi prin intermediul rețelelor sociale”.
Rusia a respins acuzațiile premierului Theresa May, considerându-le drept ‘iresponsabile și fără temei’.
Mai multe ziare britanice au relatat miercuri despre ingerința Rusiei în timpul campaniei pentru referendumul privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.
Peste 150.000 de conturi de Twitter cu sediul în Rusia au menționat Brexitul în zilele care au precedat referendumul, potrivit unei cercetări universitare publicate miercuri de The Times.
Conturile de Twitter din Rusia au publicat aproape 45.000 de mesaje cu privire la Brexit în decurs de 48 de ore în timpul referendumului, „într-o încercare aparent coordonată de a semăna discordie”, scrie ziarul, citând un studiu realizat de cercetători de la Universitatea Swansea și de la Universitatea California din Berkeley.