Caută
Close this search box.

Noi negocieri în Islanda pentru formarea guvernului

Mișcarea Stânga-Verzii, Partidul Independenței (conservator) și Partidul Progresului (centru-dreapta) au demarat luni noi negocieri în vederea formării unui guvern, a anunțat luni președinția Islandei, potrivit AFP.

Președintele Gudni Johannesson

„Liderii fiecărui partid și-au exprimat dorința de a demara negocieri oficiale cu scopul de a ajunge la un acord asupra viitorului guvern și a posturilor ministeriale”, a informat președinția într-un comunicat.

Anunțul a fost făcut la o săptămână după eșecul discuțiilor conduse de șefa Mișcării Stânga-Verzii, Katrin Jakobsdottir.

Inițial, președintele Gudni Johannesson — cu un rol esențial protocolar — i-a cerut lui Katrin Jakobsdottir să formeze guvernul. Partidul ei, al doilea la alegeri, a deschis discuții cu Alianța (social-democrați), Partidul Piraților (contestatari) și cu Partidul Progresului.

„Alcătuirea unui scurte majorități (32 din totalul celor 63 de locuri) a pus probleme Partidului Progresului”, a făcut cunoscut Katrin Jakobsdottir, ceea ce a dus la eșecul negocierilor la 6 noiembrie.

Partidul Independenței, condus de Bjarni Benediktsson — premier în exercițiu care a reușit să își mențină partidul pe primul loc la alegeri în pofida scandalurilor care l-au slăbit—, intră astfel în jocul tratativelor pentru formarea guvernului.

Cu siguranță, pentru formarea unui guvern vor fi necesare mai multe săptămâni în această insulă zguduită de scandaluri politice cu repetare de aproape 10 ani.

În ianuarie 2017, Partidul Independenței a reușit după negocieri dificile să formeze un guvern avându-l ca prim-ministru pe Bjarni Benediktsson.

Acest bărbat de 47 de ani, anterior ministru al finanțelor, a fost citat în afacerea „Panama Papers”. Dezvăluită în primăvara lui 2016, ea a implicat 600 de islandezi deținând fonduri în paradisuri fiscale. Afacerea a dus la demisia premierului de la acea dată, Sigmundur David Gunnlaugsson, și a provocat noi alegeri.

Ulterior, au fost necesare patru cicluri de negocieri pentru a se ajunge la formarea unui guvern, susținut de cea mai slabă majoritate din istoria Althingi, parlamentul monocameral al insulei.

La 28 octombrie, islandezii au fost chemați să își reînnoiască parlamentul pentru a cincea oară din 2007, după un nou scandal implicându-l pe premierul conservator.

Noile negocieri vor dura până la sfârșitul săptămânii, mai scrie AFP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri