Panda roșu (Ailurus fulgens), un mamifer erbivor puțin mai mare decât o pisică, înrudit cu ratonul și dihorul, este în prezent o specie clasificată ca amenințată cu dispariția de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN), cu o populație numărând mai puțin de 10.000 de exemplare.

Panda roșu

Potrivit Worldwildlife.org, aceste animale, cu o înfățișare asemănătoare unui urs, de până la 66 de centimetri lungime, au o blană pufoasă, de culoare roșcată, cu pete albe pe marginile feței și deasupra ochilor. Sunt animale extrem de acrobatice, care petrec majoritatea timpului în copaci, informează Agerpres.

Ei își folosesc cozile lungi, de până la 50 de centimetri, pentru a se acoperi în timpul iernii, în scopul a-și asigura căldura. Panda roșu consumă în principal bambus, însă dieta sa include și fructe, rădăcini, ierburi și uneori pește, ouă, rozătoare mici și insecte. De altfel se spune că termenul de panda provine din cuvântul nepalez „ponya”, care înseamnă bambus sau animal ierbivor.

Aproape 50% din habitatul acestor animale se află în Himalaya de Est, însă tăierea copacilor și a bambusului a dus la scăderea populației de panda roșu într-o mare parte a arealului în care acesta poate fi întâlnit.

Ele sunt adesea ucise atunci când sunt prinse în capcanele destinate altor animale, cum ar fi porcii sălbatici și căprioarele, și sunt sacrificate pentru blană în China și Myanmar. De asemenea, pălării și căciuli din blană de panda roșu au fost găsite spre vânzare în Bhutan.

Aproximativ 38% din habitatul potențial al acestor animale se află în Nepal. Orice persoană găsită vinovată de uciderea, cumpărarea sau vânzarea unui exemplar de panda roșu se confruntă cu o amendă de până la 1.000 de dolari și /sau până la zece ani de închisoare.

117 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 8 =