Papa Francisc a plecat duminică seara în cea de-a 21-a călătorie a sa, în care va vizita Myanmarul budist și Bangladeshul musulman, două țări asiatice marcate de puternice tensiuni religioase și aflate sub lumina reflectoarelor după exodul forțat al minorității rohingya, transmite AFP.

Papa Francisc

„Vă cer să mă însoțiți în rugăciune, pentru ca prezența mea să fie, pentru acești oameni, un semn al apropierii și al speranței „, a declarat papa, duminică, în piața Sf. Petru, în fața a 30.000 de credincioși.

Acesta a exprimat de asemenea duminică „marea sa durere” după atentatul terorist care a provocat vineri moartea a 305 persoane, printre care numeroși copii, într-o moschee din Sinai, în Egipt, țară pe care a vizitat-o în aprilie.

Anterior, prefațând turneul de șase zile în Myanmar și Bangladesh, care îl va aduce în centrul uneia dintre cele mai mari crize umanitare din lume, agenția DPA menționa că suveranul pontif vizitează această zonă în contextul în care 620.000 de musulmani rohingya au fugit din Myanmar în Bangladesh din luna august, ca rezultat al ceea ce a fost descris de Națiunile Unite drept un „exemplu de manual de epurare etnică”.

În Myanmar, papa Francisc urmează să se întâlnească cu șeful armatei, generalul Min Aung Hlaing, cu lidera Aung San Suu Kyi, laureată a premiului Nobel pentru Pace, dar și cu călugări budiști influenți.

Potrivit DPA, se așteaptă ca, în discuțiile cu aceștia, suveranul pontif să abordeze problema minorității rohingya, deși Biserica Catolică din Myanmar l-a îndemnat pe Francisc să evite să se refere direct la această minoritate musulmană, pentru a nu irita sensibilitățile locale.

Multe persoane din Myanmar, inclusiv oficialii guvernamentali, folosesc termenul de „bengali” atunci când se referă la rohingya, pentru a face aluzie că aceștia sunt intruși din Bangladesh, și contestă afirmațiile ONU potrivit cărora aceștia ar fi persecutați de armată.

Papa se va afla în Myanmar în perioada 27-30 noiembrie, iar în Bangladesh între 30 noiembrie și 2 decembrie — într-o vizită planificată înainte de escaladarea crizei rohingya.

Cu câteva zile înainte de sosirea Papei, Myanmar-ul și Bangladesh-ul au semnat un acord cu privire la repatrierea refugiaților rohingya, însă, potrivit ONU, pentru aceștia nu este încă sigur să se întoarcă acasă.

Vizita Papei în Bangladesh include pe 1 decembrie o întâlnire interreligioasă la Dacca, la care vor participa și unii dintre membrii comunității rohingya, însă pe moment nu este clar în ce măsură aceștia vor intra în contact cu Papa Francisc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here