Caută
Close this search box.

Pledoarie pentru o carte: ,,La microfon, Cristian Țopescu,,

A mai trecut o ediție a Târgului de carte Gaudeamus. Mărturisesc aici, că fac parte dintre oamenii care prețuiesc mai mult un târg Gaudeamus, în comparație cu un Revelion, ori o aniversare oarecare. Asta pentru că Revelionul trece rapid, celelalte sărbători la fel, dar la târg, măcar preț de câteva zile ești în regatul cărților, îți revezi prietenii de peste decenii, întâlnești autori preferați… Este o atmosferă aparte, cu toată aglomerația din ziua de sâmbătă, care a dat Bucureștiul peste cap.

Au fost zeci de lansări, dar pentru mine, prin subiect și prin numărul mare de invitați speciali, cartea lansată de Horia Alexandrescu, dedicată de această dată lui Cristian Țopescu, a fost evenimentul ediției din 2017 de la Romexpo.

La lansare au fost prezente nume mari din sportul românesc, precum Ivan Patzaichin, Cristian Gațu, Ion Țiriac, Camelia Potec, Narcisa Lecușanu sau fostul fotbalist Ciprian Marica.

Marele comentator sportiv, Cristian Țopescu, vorbește în cartea interviu cu Horia Alexandrescu despre o carieră incredibilă în televiziune, punând accent pe momentul marginalizării din 1983, când a fost exclus la ordinul Elenei Ceaușescu. Cartea conține și o mulțime de fotografii din cariera lui Țopescu și foarte multe dezvăluiri în premieră.

Cartea este prefațată de Ion Țiriac și posfațată de scriitorul Radu Cosașu, ultimul spunând: “Țopescu – și nu cine știe ce președinți ori prim-miniștri, ori metodiști ai educației – e cel ce ne-a creat auzul, ochiul, sufletul pentru a pricepe un meci, fie el de tenis, de fotbal, de handbal, desfășurat la sol, la paralele și pe toate meridianele, ba chiar la bârna din ochii fiecăruia!”.

În cadrul evenimentului, Horia Alexandrescu a explicat că Țopescu este singurul jurnalist din lume care a primit “Colanul de Aur”, cea mai înaltă distincţie din sportul românesc. “Din câte ştiu eu și m-am și documentat, Cristian Țopescu este singurul ziarist din lume care are Colanul de Aur. El a ţinut morţiş să dedicăm cartea marilor sportivi ai României. El nu avea google, nu exista internet, dar făcea o muncă de documentare teribilă înaintea competiţiei pe care urma să o comenteze. Este inegalabil“, a spus scriitorul Horia Alexandrescu.

Fostul comentator, Cristian Țopescu, ajuns la 80 de ani, a spus în încheiere: „Meritul principal pentru această carte îi revine lui Horia Alexandrescu. El a făcut o muncă extraordinară de documentare. Şi un mare merit îl au şi sportivii şi performanţele lor, pentru că am avut ce să comentez“.

Cristian Țopescu s-a născut la 26 martie 1937 în București și este licențiat al Institutului de Educație Fizică și Sport (1970). Membru al echipei hipice a României, a practicat sărituri peste obstacole, apoi a fost transferat la Clubul Sportiv Steaua (1960-62), unde a triumfat în două campionate naționale. Între anii 1964-2004, la TVR, a lucrat ca reporter sportiv, realizator de emisiuni, comentator sportiv, redactor șef sport, director general adjunct TVR.

După terminarea lansării, reporterii de televiziune și radio, operatorii au intrat în priză pentru a surprinde declarațiile la cald.

Multă lume a putut cumpăra volumul și s-a așezat cuminte la rând pentru a obține un autograf.

Foto: Silviu Covaci

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri