Premierul conservator spaniol, Mariano Rajoy, a declarat duminică la Barcelona că a demis guvernul separatist al Cataloniei și a convocat alegeri anticipate în această regiune autonomă – dar deocamdată pusă sub tutelă de Madrid – pentru a pune capăt ‘delirului’ separatiștilor după ce ‘toate căile au fost epuizate’, relatează agențiile AFP și EFE.

‘Trebuia să recâștigăm respectul față de libertate și conviețuire și devenise urgentă restabilirea autoguvernării și a interesului general’, a pus Rajoy în prima sa vizită în capitala Cataloniei după ce parlamentul acesteia a votat declarația de independență, el venind acolo pentru a-l susține pe candidatul formațiunii sale, Partidul Popular (PP), Xavier García Albiol, în campania pentru alegerile regionale anticipate programate pentru 21 decembrie.

‘Restabilirea legalității instituțiilor Cataloniei nu mai putea fi amânată’, și-a continuat Rajoy explicația legată de hotărârea sa de a suspenda autonomia Cataloniei, dizolvând parlamentul regional și destituind executivul condus de Carles Puigdemont.

Acesta din urmă s-a refugiat în Belgia împreună cu patru dintre membrii cabinetului său, încercând astfel să nu ajungă pe mâna justiției spaniole, pe care o consideră politizată. După ce autoritățile de la Madrid au emis mandate europene de arestare pe numele lor, ei s-au predat justiției belgiene, care i-a eliberat condiționat în așteptarea deciziei privind extrădarea către Spania.

Puigdemont a anunțat joi la Bruxelles crearea unei ‘structuri stabile’ care să coordoneze din Belgia guvernul său pe care-l consideră ‘legitim’ și a stabilit o ‘foaie de parcurs’ ce are ca obiectiv victoria secesionismului catalan la alegerile anticipate, precum și eliberarea ‘deținuților politici’, el criticând totodată lipsa de reacție a UE în fața ‘acțiunilor represive’ ale autorităților spaniole.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 7 =