Caută
Close this search box.

Puigdemont cere din Bruxelles eliberarea miniștrilor catalani arestați preventiv

Fostul președinte al provinciei spaniole Catalonia, Carles Puigdemont, a cerut joi eliberarea celor opt foști miniștri regionali arestați preventiv, informează AFP.

Într-un mesaj transmis de televiziunea regională catalană, care a precizat că Puigdemont se află în continuare în Belgia, șeful executivului provincial dizolvat de guvernul Spaniei a declarat: „Ca președinte al guvernului legitim al Cataloniei, cer eliberarea consilierilor (miniștrilor — n. red.) și a vicepreședintelui Oriol Junqueras”.

Un judecător spaniol a dispus joi plasarea în arest preventiv a fostului vicepremier catalan Junqueras și a șapte dintre miniștrii fostului executiv al provinciei. După ce Catalonia și-a proclamat independența față de Spania, aceștia au fost acuzați de autoritățile de la Madrid de rebeliune, răzvrătire și deturnare de fonduri. Același magistrat a decis judecarea în stare de libertate, pe o cauțiune de 50.000 de euro, a unui singur ministru catalan, Santi Vila, care a demisionat înaintea votării declarației de independență și a cerut atunci separatiștilor catalani să poarte un dialog cu guvernul spaniol.

Ceilalți membri ai executivului catalan destituit au părăsit Spania. Parchetul spaniol a cerut joi emiterea unor mandate europene de arestare pe numele lor și transmiterea acestora către Belgia. Puigdemont a susținut marți, la Bruxelles, o conferință de presă în care a afirmat că va rămâne deocamdată acolo, pentru a nu ajunge să fie judecat în Spania, de o justiție pe care el o consideră politizată.

Foto: news.sky.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri