Caută
Close this search box.

Returnarea donațiilor pentru „Cumințenia Pământului”, amânată cu un an

Ministerul Culturii a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență prin care să fie prelungit cu un an termenul până la care statul să returneze donațiile primite pentru opera lui Brâncuși.

„Sumele de bani colectate în condiţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 10/2016 privind stabilirea măsurilor necesare în vederea asigurării resurselor financiare pentru achiziţionarea unul bun aparţinând patrimoniului cultural naţional mobil clasat în categoria tezaurul patrimoniului cultural naţional mobil, cu completările ulterioare, respinsă prin Legea nr. 19/2017, se restituie donatorilor integral din contul de disponibilităţi deschis la Trezoreria Statului şi/sau din conturile deschise la instituţiile de credit, până la data de 31 decembrie 2018, în condiţiile, termenele şi conform procedurii stabilite prin hotărâre a Guvernului”, prevede proiectul de ordonanță de urgență întocmit de Ministerul Culturii.

Guvernanții justifică necesitatea adoptării actului normativ prin faptul că, în acest moment, nu există legislația care să permită statului să dea înapoi banii primiți de la cetățeni.

„Urgenţa intervenţiei legislative este dată de lipsa cadrului legal necesar returnării donațiilor”, se arată în proiectul de ordonanță de urgență.

De remarcat că Ministerul Culturii a pus în dezbatere acest proiect de OUG la doar câteva zile după ce anunțase că a demarat procedura pentru restituirea donațiilor.

La campania publică pentru achiziţionarea operei sculptorului Constantin Brâncuşi au participat peste 100.000 de donatori, fiind colectată suma de 1.273.668 euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri