Caută
Close this search box.

Revoluţia fiscală sperie investitorii: cursul leu/euro a sărit de 4,63 lei în şedinţa interbancară

Cursul leu/euro a trecut de pragul de 4,6 lei în şedinţa interbancară de tranzacţionare, şi a urcat până la o valoare record de 4,63 lei, în creştere cu 0,70% faţă de nivelul de deschidere, după ce guvernul a anunţat că va trece prin ordonanţă de urgenţă cel mai controversat pachet de modificări fiscale, evitând astfel o dezbatere legislativă.

Euro era cotat astăzi la 4,5968 lei în şedinţa BNR, o creştere de numai 0,10% faţă de valoarea de luni. Dolarul a urcat de asemenea puternic pe interbancar, cu peste 1%, ajungând la 3,9881 lei, ”periculos” de aproape să treacă din nou de pragul de 4 lei, scrie ZF.

Premierul Mihai Tudose a anunţat marţi în Parlament că transferul contribuţiilor de la angajator la angajat se va face prin Ordonanţă de Urgenţă, care urmează a fi adoptată în şedinţa de Guvern de miercuri, ora 15.00.

Întrebat dacă vor fi trecute contribuţiile de la angajator la angajat, Mihai Tudose a răspuns afirmativ, şi a confirmat faptul că acest transfer se va face prin OUG sau prin proiect legislativ, Tudose a precizat că se va face prin OUG.

Tudose a negat că ar fi existat nemulţumiri din partea primarilor legate de măsurile fiscale pe care Guvernul intenţionează să le adopte. Premierul a spus că şedinţa de Guvern va avea loc miercuri la ora 15.00.

Banca Naţională a României a avertizat astăzi că inflaţia pe termen scurt va creşte peste aşteptări, iar conduita fiscală a Guvernului va avea implicaţii asupra economiei. De asemenea, incertitudinea construirii bugetului public pe 2018 induce noi riscuri în economie.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a discutat marţi situaţia economiei şi raportul privind inflaţia, hotărând să îngusteze coridorul de fluctuaţie a dobânzilor între +/- 1,00 puncte procentuale de la +/- 1,25 pp, şi să gestioneze ferm lichidităţile din sistem.

BNR anunţă şi o creştere a deficitului comercial, care este dublu faţă de anul trecut, pe fondul creşterii importurilor, şi accelerarea creşterii economice, bazată însă pe consum şi stocuri.

BNR a decis în şedinţa de marţi, să menţină dobânda de politică monetară la 1,75% pe an şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri