Caută
Close this search box.

România, la masa bogaților! Întâlnire trilaterală de grad 0 cu Franța și Germania!

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a participat, luni, 20 noiembrie, în marja reuniunilor Consiliului Afaceri Generale și Consiliului Afaceri Generale (art. 50) de la Bruxelles, la prima întâlnire trilaterală a miniștrilor pentru afaceri europene din Franța, Germania și România.

Oficialul român a avut întrevederi cu Michael Roth, ministru de stat pentru Europa în cadrul Ministerului Federal al Afacerilor Externe, respectiv cu ministrul francez însărcinat cu Afacerile Europene, Nathalie Loiseau.

Consultările au avut un caracter informal, urmărind schimbul de opinii de teme de actualitate şi interes prioritar, util în identificarea unor noi oportunităţi de coordonare şi cooperare.

În cadrul discuțiilor a fost reafirmată necesitatea relansării proiectului european și dorința ca România să conlucreze mai strâns cu Germania și Franța pentru a aduce în comun o contribuție de substanță la dezbaterea europeană pe această temă.  În acest sens, partea română a subliniat utilitatea valorificării statutului României de stat susținător ferm al integrării europene, precum și relevanța rolului său din postura deținerii Președinției Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2019. Astfel, au fost avansate posibile formate de sprijinire a pregătirii procesului de pregătire a Președinției României, fiind agreată oportunitatea intensificării dialogului, atât la nivel politic, cât și la nivel tehnic.

„România dorește să se apropie de nucleul dur al Uniunii Europene, iar exercitarea Președinției Consiliului Uniunii Europene constituie o oportunitate de a consolida unitatea statelor membre, exercitând rolul de mediator și o abordare bazată pe consens și dialog. Suntem hotărâți să acționăm alături de partenerii francezi și germani, dar și de celelalte state care susțin revigorarea și consolidarea proiectului european. Împreună susținem o Uniune puternică, care asigură securitatea şi prosperitatea cetățenilor săi“, a subliniat Negrescu. În egală măsură, vizita a fost un bun prilej de abordare a unor subiecte de actualitate, precum Pilonul European al Drepturilor Sociale, viitorul cadru financiar multianual, consolidarea securității interne și aspecte privind politica de apărare și relații externe a Uniunii Europene.

„România este angajată să-și păstreze traiectoria proeuropeană și să continue progresele în direcția convergenței în plan economic și social cu restul Uniunii Europene“, a declarat Victor Negrescu la finalul întrevederilor. Întâlnirea face parte din demersurile ministrului delegat pentru Afaceri Europene de a contribui la consolidarea cooperării în domeniul afacerilor europene, în vederea unei promovări eficiente a intereselor comune la nivelul Uniunii Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri