Schimburile comerciale dintre Statele Unite și Japonia „nu sunt echitabile” și vor trebui renegociate, a declarat luni președintele american, Donald Trump, într-un discurs la Tokyo în fața reprezentanților mediilor de afaceri din cele două țări, transmite AFP.

„Trebuie să spun că, în ultimele decenii, Japonia a fost câștigătoarea” din planul schimburilor comerciale, a arătat Trump.

Cu titlu de exemplu, el a spus că Japonia vinde milioane de mașini în Statele Unite, în timp ce puține mașini americane sunt importate în aceeași țară.

„Statele Unite au suferit deficite comerciale masive cu Japonia timp de mulți ani, deci va trebui ca noi să negociem și o vom face de o manieră amicală”, a adăugat președintele american.

Deficitele comerciale ale Statelor Unite reprezintă una din principalele ținte de atac ale lui Donald Trump, care vede în acestea o amenințare la adresa locurilor de muncă de pe teritoriul american.

El a denunțat, de la preluarea mandatului în ianuarie, Acordul de parteneriat transpacific (TPP), semnat în 2015 de SUA și 11 țări din regiunea Asia-Pacific, printre care și Japonia, și a preferat renegocierea de acorduri bilaterale.

În 2016, deficitul comercial în mărfuri și servicii al Statelor Unite față de Japonia s-a ridicat la 57,1 miliarde dolari, dintr-un sold negativ total de 502,2 miliarde dolari al schimburilor comerciale americane cu restul lumii, în principal din cauza deficitelor cu China și Uniunea Europeană.

148 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here