Caută
Close this search box.

Muzeul de Artă Vizuală Galați a marcat 50 de ani de existență

Este o mare plăcere pentru agenția noastră să consemneze sărbătorirea unei jumătăți de secol de la constituirea Muzeului de Artă Vizuală din Galați.

Și-au amintit de perioada de început, martorii evenimentelor artistice ale anilor ‘70-’80, muzeografii Mariana Cocoș și Gheorghe Andreescu, dar și Aurora Marcu, fost director al Complexului Muzeal de Științele Naturii. Arhitectul Dan Ujeucă a prezentat publicului, proiectul viitorului sediu al Muzeului de Artă Vizuală Galați.
Despre prezent, dar mai ales despre viitor, au vorbit Dan Basarab Nanu, directorul muzeului, academicianul Răzvan Theodorescu, Ionuț Pucheanu- primarul municipiului Galați și Costel Fotea-președintele Consiliului Județului Galați.

Cu acest prilej a fost deschisă expoziția ,,Patrimoniu MAV-50”.

În urmă cu jumătate de veac se înființa primul muzeu de artă contemporană românescă, devenit la începutul anilor 90, Muzeul de Artă Vizuală Galați. Pentru a celebra acești 50 de ani plini de evenimente, în penultima expoziție a acestui an, a fost prezentat publicului o altă parte din vastul patrimoniu al muzeului, lucrări semnate de Sorin Ilfoveanu, Marin Gherasim, Ion Alin Gheorghiu, Ion Pacea, Constantin Piliuță, etc.

Mariana Tomozei Cocoș, muzeograf și critic de artă, are plăcerea să ne ofere câteva detalii: ,,Muzeul de Artă Vizuală din Galați este primul muzeu de artă contemporană românească din țară, inaugurat în anul 1967 și conceput să prezinte cele mai noi tendințe ale fenomenului plastic în devenire, destinație pe care și-o păstrează și astăzi.

Lucrările existente constitue o selecție dintr-un patrimoniu mult mai amplu, completat adesea cu un patrimoniu virtual, din atelierele artiștilor contemporani, cultivați cu consecveță în cele 5 decenii de existență,,. 

 Prin intermediul acestor rânduri lansate în imensul spațiu virtual vreau să aduc acum un omagiu pentru tot ceea ce fac oamenilor din actuala echipă a muzeului.

Ei poartă următoarele nume, prenume și funcții: Dan Basarab Nanu- manager, Gabriela Toma – director adjunct, Mariana Cocoș, Eduard Costandache, Gheorghe Miron, Alexandru Pamfil, Anca Tofan – muzeografi.

Așteptăm cu emoție momentul când acești oameni vor putea lucra în noul sediu, ei fiind găzuiți acum, în mod provizoriu sperăm, de parterul unui bloc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri