Caută
Close this search box.

Ziua Națională a României, celebrată la Ambasada României din SUA

Ambasada României în Statele Unite ale Americii a celebrat Ziua Naţională a României printr-o serie de evenimente, bucurându-se de prezența a peste 500 de invitati.

Foto: Ambasada României în SUA

Potrivit unui mesaj postat pe pagina de facebook a ambasadei, România a fost onorată prin numeroase participări de nivel înalt, incluzându-i pe congresmanul Francis Rooney (republican), vicepreşedinte al Comitetului pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanţilor; adjunctul principal al asistentului Secretarului de Stat, Elizabeth Millard; directorul general adjunct al Serviciului Comercial Extern din cadrul Departamentului Comerţului, Sarah Kemp; reprezentanți ai Departamentului de Stat, ai Departamentului Apărării, Comerţului, Energiei, USAID, membri marcanți ai mediilor academic și de afaceri, diplomați acreditați la Washington, lideri şi reprezentanţi ai comunității românești din Statele Unite.

În discursul său, ambasadorul României în SUA, George Maior, a transmis că ziua de 1 decembrie este un simbol al pasiunii cu care naţiunea română a urmărit, timp de generaţii, obiectivul unităţii naţionale. „Cu mari sacrificii, un curaj enorm, inteligenţă politică şi o voinţă extraordinară, am reuşit, acum aproape 100 de ani, să construim o ţară puternică şi unitară” a afirmat ambasadorul României.

La rândul său, congresmenul Francis Rooney, vicepreşedinte al Comitetului pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanţilor, a apreciat legăturile speciale dintre România şi Statele Unite ale Americii, a evidenţiat faptul că cele două ţări se sprijină reciproc, precum şi contribuţiile substanţiale ale României la apărarea comună, subliniind totodată riscurile de securitate din zona Mării Negre şi importanţa ţării noastre ca aliat solid şi respectat al Statelor Unite. De asemenea, răspunzând unui îndemn al ambasadorului României, congresmenul Francis Rooney şi-a exprimat sprijinul pentru includerea României în programul Visa Waiver.

Adjunctul principal al asistentului Secretarului de Stat, Elisabeth Millard a arătat că America rămâne un aliat devotat al României, apreciind contribuţia României pentru apărarea colectivă şi faptul că ţara noastră se alătură celorlalţi cinci aliaţi NATO care îndeplinesc angajamentul de a cheltui 2% din PIB pentru apărare. Totodată, reprezentanta Departamentului de Stat a vorbit despre valorile comune împărtăşite de cele două ţări, despre angajamentele SUA privind apărarea securităţii şi a democraţiei deopotrivă, precum şi despre ceea ce putem construi pe fundaţia puternică a parteneriatului dintre România şi SUA.

Sarah Kemp, directorul general adjunct al Serviciului Comercial Extern din cadrul Departamentului Comerţului a vorbit despre relaţia excelentă dintre Statele Unite ale Americii şi România şi dezvoltarea, în perioada următoare, a unui parteneriat economic puternic între cele două ţări. Sarah Kemp a menţionat sprijinul pe care Departamentul Comerţului este gata să îl acorde ţării noastre în contextul expansiunii economiei româneşti în domenii precum infrastructura, energia, sănătatea, industria IT&C. De asemenea, reprezentantul Departamentului Comerţului a vorbit despre succesul misiunii Trade Winds de la Bucureşti concretizată deja prin semnarea primelor parteneriate între companii româneşti şi americane, apreciind totodată implicarea impresionantă a Guvernului României în organizarea acestui eveniment.

Senatorul John McCain a transmis un mesaj special cu ocazia Zilei Naţionale a României, subliniind că România şi Statele Unite au o prietenie apropiată şi de durată, bazată pe împărtăşirea valorilor democratice comune. Senatorul american a precizat că România a dat un exemplu în regiune şi în lume prin angajamentul pentru respectarea drepturilor omului şi eforturile sale privind consolidarea statului de drept, a bunei guvernări şi independenţei justiţiei, toate acestea fiind elemente care fac din România un aliat capabil şi de încredere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri