Caută
Close this search box.

Vasile Toflea, sculptorul dragostei, va cuceri lumea artistică

Unul dintre aforismele lansate de Constantin Brâncuși sună așa:  ,,  Opera de artă trebuie să fie creată la fel ca și o crimă perfectă. Fără pată și fără urmă de autor. Arta este realitatea însăși. Nu este o evadare din realitate, ci  intrearea în realitatea cea mai adevarată, poate singura realitate valabilă,,.

Am cunoscut recent, un asemenea artist.

El se numește Vasile Toflea, născut în România, dar care trăiește acum în Italia.

Mai întâi, pentru acomodare, iată un dialog cu acest creator.

Pentru cei care vă cunosc mai puțin, vă rog domnule Vasile Toflea să pe spuneți ceva despre dumneavoastră. Asta pentru debutul acestui interviu pentru care vă multumesc mult.

Mă numesc Toflea Vasile, sunt născut în satul Burca, din comuna Vidra, județul Vrancea. Sunt al patrulea copil din cei cinci ai familiei mele.

Părinții, oameni gospodari, ne-a educat cum au putut ei mai bine. Până în clasa a10-a am învățat în sat la noi și apoi la Vidra.

La vârsta de 16 ani am fost dat la o școală de meserie, în Bucuresti, și am lucrat dupa apoi la Întreprinderea de Mașini Grele București.

Pentru ce ați ales sculptura și nu o altă artă, să spunem muzica, de exemplu?

 De mic eram fascinat de fotografii cu busturi. Mă duceam cu vaca sau la coasta la fân și vedeam în orice creangă sau copac figuri, dar foarte târziu, abia la 28 de ani am descoperit că îmi place mult lumea formelor .

Am făcut Școala de arte, clasa profesorului Gabriel Tăicuțu. Îmi place foarte foarte mult muzica și îmi pare rău că nu am invatat sa cânt la vreun instrument.

Cu ce material vă place să lucrați mai mult ? Și pentru ce ați ales tocmai acest material, când sunt atât de multe?

 Am lucrat cu lemnul mulți ani, îl iubesc din anul 2005, apoi am descoperit marmura aici in Italia îmi place mult. Am lucrat și cu piatra de râu și alte tipuri de pietre pentru mine, sigur toate au frumusețea lor totuși marmura are ceva aparte.

Vă simțiți mai bine în lucrul pentru sculpturi de mari dimensiuni, ori în sculpturi mai mici ?

Pentru mine, nu are importanță ce dimensiune are lucrarea, doar că la o lucrare mică lucrezi cu mai multa atenție, îți ia mai mult timp.

Ce ne puteți spune despre viața dumneavoastră personală, în afară de preocuparea pentru artă?

Viața mea a avut multe urcusuri dar foarte multe coborisuri. Sunt căsătorit, am nepoți, am muncit alceva decât scultura. Acum sunt șofer pe tir și transport marfa în toată Italia. Plec duminică seara și mă întorc sâmbata.

 Vă mulțumesc mult pentru acest dialog. El se termină cu întrebarea următoare: Unde credeți că o să fiți peste un deceniu ?

Peste 10 ani probabil ca voi iesi la pensie și ma retrag acasă în România. Locuiesc în județul Vrancea, comuna Cârligele.

Acestea sunt cuvintele artistului. Ați înțeles desigur, stimați cititori, că ne aflăm în fața unui destin aparte.

De minute bune privest chipul domului Vasile Toflea și văd că este un om de o mare bunătate. Trec apoi la lucrările sale superbe.

Vreau să remarc, în primul rând, capul lui Iisus Hristos. Chipul acoperit de durere și încoronat cu spini. Regele lumii a primit de la oameni doar coroana de spini. Vasile Toflea oferă aici dovada relevantă pentru nu numai pentru un talent uriaș, dar și o credință puternică singura capabilă să îl susțină în uriașul său efort. De a trăi, de a sculpta, de a conduce o familie, de a depăși statutul său intrând glorilos în lumea marilor creatori.

Vine apoi la rând, capul unui cal superb.

Mai multe lucrări de pun în lumină armonia perfectă a trupului de femeie aflată la diferite vârste, în pozițiile cele mai firești ale traiului cotidian.

Dacă am început cu Iisus prezentarea lucrărilor sale, un final potrivit ar fi sigur sculpturile care au temă dragostea dintre bărbat și femeie.

De la dragostea pentru întreaga lume, artistul trece spre dragostea către omul iubit.

Iată cum ce cuvinte alese scria Charles Dickens despre dragoste, în celebra sa carte ,, Marile speranțe,,: Să îți spun ce este dragostea adevărată. Este credința oarbă, umilința fără preget, supunere desăvârșită, încredere și dăruire împotriva ta însuți, împotriva întregii lumi. Dragostea înseamnă să îți dai inima și sufletul întreg celui care ți le va zdrobi,,.

Tot în acest sentiment este și finalul rânduri noastre deoarece nu putem să nu îndrăgim un artist cu atât de multe calități cum este sculptorul Vasile Toflea. Sigur, el este insuficient cunoscut, în comparație cu valoarea lucrărilor ieșite din mâinile sale parcă fermecate.

Dar, în curând, Vasile Toflea se va afirma cu putere și printre creatori. Acum, el se pregătește doar să cucerească lumea artistică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri