Caută
Close this search box.

Premierul Croației i-a omagiat pe luptătorii croați la Mostar, la cinci zile după condamnarea pentru crime de război

Premierul croat, Andrej Plenkovic, a adus un omagiu luni la Mostar luptătorilor croați ai războiului din Bosnia, la cinci zile după condamnarea pentru crime de război a șase dintre foștii lor responsabili, notează AFP.

Șeful guvernului de la Zagreb și membrul croat al președinției colective a Bosniei, Dragan Covic, au depus o coroană de flori în culorile roșu și alb ale Croației la monumentul ridicat în memoria luptătorilor croați uciși în conflictul intercomunitar din Bosnia (1992-1995, 100.000 de morți), a constatat un corespondent al AFP.

Andrej Plenkovic, care afirmase săptămâna trecută că este o „profundă nedreptate morală” verdictul Tribunalului Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) față de cei șase responsabili politici și militari si croaților bosniaci, a explicat luni că a venit la Mostar, unul din locurile simbolice ale crimelor pentru care au fost judecați, pentru a vedea „care este atmosfera după verdict (…), care este ambianța în rândul asociațiilor de veterani și printre conducătorii politici” ai croaților bosniaci.

El și-a făcut cunoscută intenția de a-i „ajuta pe croații din Bosnia și Herțegovina”, în special pentru „a le consolida poziția” în fața bosniacilor musulmani și a sârbilor ortodocși. Cele trei comunități își împart puterea politică în această țară divizată etnic.

Croații (catolici) reprezintă puțin peste 15% din cei 3,5 milioane de locuitori ai Bosniei, bosniacii (musulmani) 50%, iar sârbii (ortodocși) aproape 31%.

Croații bosniaci consideră că nu au aceleași drepturi politice în comparație cu celelalte două comunități.

Șase foști lideri ai croaților din Bosnia au fost condamnați miercuri la pedepse între 10 și 25 de ani de închisoare pentru crime de război împotriva bosniacilor.

Unul dintre aceștia, găsit vinovat de epurare etnică, Slobodan Praljak, s-a sinucis înghițind otravă în sala de audieri, imediat după ce ascultase confirmarea în apel a condamnării sale la 20 de ani de închisoare.

Deși declarat criminal de război de justiția internațională, Slobodan Praljak a fost salutat ca un erou de numeroși croați, atât în Bosnia, cât și în Croația.

Foto: vijesti.rtl.hr

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri