Caută
Close this search box.

Sfântul Nicolae, pomenit de toți creștinii la 6 decembrie

Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni, este pomenit de Biserica Ortodoxă la 6 decembrie, precum și de bisericile greco-catolice sau romano-catolice.

Icoana cu Sfântul Nicolae, din Biserica Sf. Nicolae Dintr-o Zi

S-a născut pe vremea împăraților Dioclețian (284-305) și Maximian (286-305) în cetatea Patara din Asia Mică. A primit din copilărie o creștere aleasă și a urmat din tinerețe reguli de viață deosebită, cu multă rugăciune, post și priveghere.

Pentru viața sa deosebită, Sfântul Nicolae a fost dat de tânăr în grija unui unchi care era episcop și purta același nume ca al său. A fost hirotonit preot, apoi a fost ales episcop al cetății Mira din ținutul Lichiei.

Sfântul Nicolae a fost întemnițat în timpul persecuțiilor decretate de împărații romani Dioclețian și Maximilian. În urma Edictului de la Milan din 313 dat de Constantin cel Mare, care acorda libertate deplină creștinismului, Sfântul Nicolae s-a întors în scaunul episcopal din cetatea Mirei.

Alături de alți Părinți ai Bisericii, a participat la primul Sinod ecumenic de la Niceea din 325, dovedindu-se un puternic apărător al credinței creștine împotriva ereziei ariene.

În această zi este prăznuit unul din cei mai mari și mai iubiți sfinți, spune arhimandritul Ilie Cleopa în volumul „Predici la praznice împărătești și la sfinții de peste an”, 1996.

Obiceiul de a face daruri de ziua sa se datorează faptelor de milostenie deosebită ale Sfântului Nicolae. Puțini sfinți au fost milostivi ca sfântul Nicolae, arată părintele Ilie Cleopa. El tot ce avea împărțea la săraci, iar pe cei din nevoi și din primejdii îi izbăvea de pedeapsă și de moarte cu rugăciunile sale.

Pentru aceasta l-a învrednicit Mântuitorul Hristos cu darul facerii de minuni și al vindecării suferințelor omenești. Căci milostenia are mare putere, milostenia materială și duhovnicească a împodobit sufletele sfinților.

După trecerea la cele veșnice, Sfântul Ierarh Nicolae a fost îngropat în biserica episcopală. Moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, care s-au arătat izvorâtoare de mir și au săvârșit multe minuni la Mira Lichiei, se află astăzi la Bari, în sudul Italiei.

Mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae se află însă în România, la Biserica Sfântul Gheorghe Nou, ultima ctitorie a Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu.

Obiceiuri și tradiții

Sărbătorit de creştini pe 6 decembrie, Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai cunoscuţi şi iubiţi sfinţi. Este iubit de copii, cărora le aduce cadouri, dar şi de cei mai sărmani, pe care îi păzeşte şi îi ajută.

Românii, ca restul europenilor, îl descriu pe Moş Nicolae drept un bătrân cu barbă mare şi albă. Înainte bătrânii îşi puteau da seama cât va fi iarnă de lungă doar în funcţie cum era ziua de Sfântul Nicolae. Dacă ningea pe 6 decembrie, aceştia spuneau că iarnă va fi una scurtă, dar în cazul în care nu era zăpadă, bătrânii arătau că iarnă va fi una lungă.

În Bihor este obiceiul de a aduce în casă crenguţe de pomi fructiferi, care vor fi puse în apă lângă o icoană. Se spune că acest obicei prevesteşte cum va fi anul următor, dacă crenguţele înfloresc până la sfârşitul anului, înseamnă că anul ce urmează va fi unul foarte bun şi plin de împliniri.

În popor se crede că de Sfântul Nicolae începe în adevăratul sens al cuvântului iarna. În această zi Moşul îşi scurtură barba sură şi începe să ningă. Iar dacă nu ninge înseamnă că Sfântul Nicolae a întinerit. În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii ştiu că trebuie ca ghetuţele sau cizmuliţele lor să fie lustruite, deoarece Moş Nicolae va veni pe la ei să le aducă daruri celor cuminţi. Copiii neascultători primesc o nuieluşa, menită să îi atenţioneze şi să le aducă aminte că trebuie să asculte de părinţii şi bunicii lor. Pentru Moş Nicolae este suficient să se uite prin ferestre pentru a-şi da seama dacă un copil a fost cuminte sau rău.

În unele locuri există obiceiul, la sate, că în ziua de Sfântul Nicolae feciorii să se organizeze în cete şi să-şi aleagă gazdă unde vor merge pentru repetiţiile colindelor de Crăciun şi de Anul Nou.

Sfântul Nicolae se numeşte în credinţa populară Sân` Nicoară. El păzeşte Soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el spre tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără lumină şi căldură.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri