Caută
Close this search box.

Bel-Air, cartierul miliardarilor din Los Angeles, evacuat din cauza incendiilor

Incendiile care fac de câteva zile ravagii în California au ajuns la porțile cartierului miliardarilor din Los Angeles. Polițiștii au bătut din poartă în poartă în Bel-Air, unde locuiesc miliardari precum starul pop Beyonce, antreprenorul Elon Musk și magnatul media Rupert Murdoch, pentru a se sigura că nimeni nu rămâne în zona rezidențială amenințată de flăcări, relatează AFP.

Bel-Air. foto: latimes.com

„Evacuăm strada, trebuie să plecați!”, strigă un polițist într-o portavoce în mijlocul vacarmului elicopterelor și avioanelor anti-incendiu. Flăcările „sunt la capătul străzii”, a adăugat unul dintre colegii săi. Pentru a se asigura că nimeni nu rămâne în Bel-Air, polițiștii bat din poartă în poartă.

Locuințele luxoase care valorează uneori zeci de milioane de dolari — replici ale unor castele toscane, palate minimaliste sau case rustice — erau amenințate miercuri de un incendiu care a devorat deja 200 de hectare în mai puțin de 24 de ore, supranumit Skirball. Cel puțin patru locuințe sunt deja cenușă, iar cea a lui Rupert Murdoch, cu o plantație de viță de vie, este înconjurată de flăcări.

Evan Klein, un fotograf îmbrăcat în blugi și un tricou alb, nu și-a luat cu el când a ieșit din casă decât aparatele foto și câinele, care îl așteaptă pe scaunul din dreapta al mașinii sale. Soția sa este la serviciu. Cei doi s-au trezit dimineață la ora 05.30 și atunci „nu se vedea nimic, colina era portocalie”.

Ei sperau că incendiul va putea fi izolat, dar vântul a reînceput să se intensifice miercuri seară.

Foto: nbcnews.com

Sheldon Shire a urcat în mașină și se pregătește să petreacă noaptea la fiul său. El și soția lui sunt nervoși. Au luat cu ei „documente, opere de artă, scrisori de la nepoți, fotografii de la nuntă, bijuterii, pașapoartele, parolele de la computere”.

„Este greu să alegi, dintr-o dată totul capătă multă valoare”, a declarat Joni.

Regiunea Los Angeles este afectată de luni seară de mai multe incendii, printre care și cel denumit Thomas din comitatul Ventura, la 45 de minute de megalopolisul californian, pe coasta Pacificului. Acesta a provocat deja decesul unei persoane și a devorat 36.000 de hectare de vegetație și 150 de locuințe.

„Condițiile sunt cele mai rele din ultimii 20 de ani din cauza umidității scăzute și a vântului”, care a suflat în timpul nopții „cu 80 km/h și cu rafale de peste 100 km/h”, a explicat căpitanul Anthony Valdez.

Proprietatea lui Rupert Murdoch, o incintă în care se află o plantație de viță de vie și case opulente, era înconjurată miercuri de mai multe focare.

În zori, incendiul așa-numit Skirball, care amenință și muzeul Getty Center și tablourile sale, „avansa la fel de repede ca o mașină pe autostradă”, cu flăcări de peste zece metri, povestește căpitanul Valdez.

În punctul de vârf al incendiului, batalionul său „a doborât ușa unei case și ne-am închis acolo așteptând ca focul să treacă de noi”. El le-a arătat ziariștilor ruinele a două case complet carbonizate pe colinele de la capătul Moraga Lane.

Căpitanul a petrecut deja aproape 48 de ore în picioare, dar acest veteran cu peste 30 de ani de serviciu s-a mai confruntat cu astfel de situații. „Dormim perioade scurte de 10-20 de minute” pentru a rezista, povestește el. Căpitanul Valdez știe că noaptea care urmează va fi lungă.

Ultimul incendiu din Bel-Air, din 1961, a fost devastator. Nu mai puțin de 500 de locuințe au fost distruse, ceea ce a dus la o revizuire a codului anti-incendiu al orașului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri