Caută
Close this search box.

Portretul Regelui Mihai, ascuns 50 de ani într-o biserică din Dolj

Un portret al Regelui Mihai a stat ascuns, sub un strat gros de var, într-o biserică din Dolj, rezistând prigoanei comuniste 50 de ani.

captură digi24

Lăcaşul de cult din Salcia a fost construit în 1941. Cum era datina, la intrare era scris „Biserică ridicată în timpul regelui Mihai I”, iar portretul Majestăţii Sale a fost pictat. Câţiva ani mai târziu, comuniştii decid acesta să fie şters.

„S-a reuşit să se şteargă inscripţia, nu şi pictura din biserică”, explică profesorul Mihai Firică.

Preotul paroh de acum șapte decenii a salvat pictura cu speranţa că vremurile se vor schimba, iar chipul regelui va fi din nou preţuit, potrivit digi24.ro. După Revoluţie, acesta a fost scos la lumină.

„În perioada comunistă numai dacă pronunţai numele regelui Mihai erai pasibil ca să fii ridicat de Securitate”, explică Gheorghe Constantinescu, fost preot în sat.

„Şi prinţul Nicolae a trecut pe aici. L-am întâmpinat, i-am explicat. Pentru asta a venit aici, în Salcia, să vadă portretul”, spune profesorul Mihai Firică.

În 1995 portretul a fost scos din nou la iveală. Nu mai ştia multă lume de el, dar preotul primise odată cu parohia şi secretul. Pentru oamenii din sat această legătură cu familia regală e motiv de mare mândrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri