Caută
Close this search box.

Reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, după declararea Ierusalimului drept capitală a Israelului

Decizia lui  Donald Trump de a recunoaște unilateral Ierusalimul drept capitală a Israelului a determinat Consiliul de Securitate al ONU să se reunească de urgență vineri pentru dezbateri, informează AFP. Asta după ce decizia președintelui american a provocat furie în lumea arabă și a fost dezaprobată de partenerii Washingtonului.

Opt țări, dintre care patru europene, două sud-americane și două africane, au cerut miercuri o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate după decizia președintelui american Donald Trump de a recunoaște unilateral Ierusalimul drept capitală a Israelului.

„Misiunile Boliviei, Egiptului, Franței, Italiei, Senegalului, Suediei, Marii Britanii și Uruguayului cer președinției” nipone a Consiliului de Securitate „să organizeze o reuniune de urgență a Consiliului, cu un expozeu al secretarului general, înainte de sfârșitul săptămânii”, informa un comunicat al misiunii suedeze.

Întrebați  la ce ar trebui să ne așteptatăm de la această sesiune, un diplomat a răspuns: „nimic”, iar un altul altul a declarat că aceasta va arăta „izolarea” SUA în acest dosar.

La rândul său, coordonatorul special al ONU pentru procesul de pace în Orientul Mijlociu (OM), Nikolai Mladenov, a declarat vineri în cadrul Consiliului de Securitate că ONU este „extrem de îngrijorată de riscurile privind o escaladare violentă” a situației, după decizia lui Trump.

„Din 6 până în 8 decembrie” sunt anunțate „trei zile ale mâniei”, a adăugat el în timpul unei legături video din Ierusalim, atenționând împotriva riscului ca această decizie să provoace „o radicalizare religioasă”. Oficialul ONU le-a cerut liderilor întregii lumi „să dea dovadă de înțelepciune” pentru a readuce calmul în regiune.

Sursa: Agerpress

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri