Caută
Close this search box.

Parchetul General: Trecerea bugetului la MJ demonstrează punerea sub control a procurorilor

Parchetul General îi răspunde ministrului Justiţiei, privind posibilitatea trecerii bugetului în subordinea Ministerului Justiţiei, precizând că acest lucru ar demonstra dorinţa de punere sub control a procurorilor.

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei

„Independenţa financiară este o componentă esenţială a independenţei Justiţiei, care nu trebuie să aibă niciun fel de dependenţă faţă de o altă putere a statului. Ministerul Public nu a fost niciodată dependent financiar de alte instituţii, iar schimbarea acestei situaţii ar demonstra dorinţa de punere sub control a procurorilor”, transmite Parchet General, printr-un comunicat de presă, citat de Mediafax.

Conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îşi manifestă îngrijorarea „cu privire la independenţa procurorului, ideea preluării gestionării bugetului Ministerului Public de către Ministerul Justiţiei însemnând o gravă atingere adusă acestei independenţe”.

„Dacă ministrul justiţiei – om politic sau membru al unui guvern politic – devine ordonator de credite al bugetului Ministerului Public, se creează posibilitatea controlării activităţii procurorilor prin subfinanţarea sistemului, a unor structuri din cadrul acestuia sau direcţionarea discreţionară a resurselor financiare. Practic, cele trei bugete ale Ministerului Public – PÎCCJ, DNA, DIICOT – nu pot fi gestionate operativ împreuna cu cel al Ministerului Justiţiei, pentru că ar determina o sufocare financiară, respectiv, blocarea activităţii parchetelor. Invocarea faptului că Ministerul Justiţiei este ordonator de credite pentru bugetul instanţelor nu reprezintă un argument, în condiţiile în care Consiliul Superior al Magistraturii şi reprezentanţii instanţelor de judecată au solicitat, în mod constant, gestionarea bugetelor instanţelor de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, invocând acelaşi considerent al independenţei financiare”, se mai precizează în comunicat.

Parchetul precizează că Ministerul Public cunoaşte nevoile financiare ale procurorilor, fiind „imperios” necesar ca gestionarea bugetului să fie făcută în continuare de această instituţie.

Reacţia vine după ce Tudorel Toader a declarat, sâmbătă, că „este de discutat dacă nu ar fi normal ca Ministerul Justiţiei să devină ordonator de credite şi pentru bugetul procurorilor”. În prezent, bugetul este administrat de Ministerul Public.

„În condiţiile în care avem un număr de judecători aproape dublu faţă de numărul procurorilor, în condiţiile în care Ministerul Justiţiei este ordonator de credite doar pentru bugetul instanţelor, pentru o administrare unitară a activităţii judiciare, este de discutat dacă nu ar fi normal ca Ministerul Justiţiei să devină ordonator de credite şi pentru bugetul procurorilor”, a declarat ministrul Justiţiei la Antena 3.

Toader a mai spus că proiectul privind modificarea legilor justiţiei preia „regula de rang constituţional, potrivit căreia, procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului justiţiei”, precizând că ministrul nu interferează în activitatea de urmărire penală.

„Cu referire la cea de a doua afirmaţie a ministrului Justiţiei, precizăm faptul că, în ceea ce priveşte controlul activităţii procurorului în activitatea de urmărire penală, în legislaţia actuală există mecanisme de verificare şi control care nu sunt considerate imixtiuni, spre deosebire de o eventuală intervenţie a ministrului justiţiei”, care ar avea un astfel de caracter, a replicat PÎCCJ.

Foto: bucureștifm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri