Caută
Close this search box.

Astronauții americani ar putea reveni pe Lună, de unde ar putea călători spre Marte

Neil Armstrong

Președintele american, Donald Trump, a semnat luni o directivă care trasează ca obiectiv pentru Administrația Națională Aeronautică și Spațială din SUA (NASA) stabilirea „unei baze” pe Lună, vizitată ultima dată de oameni în 1972, ca pas premergător unei prime misiuni cu echipaj uman pe Marte, transmite EFE.

Imagine din timpul misiunii Apollo 11: astronautul Buzz Aldrin stând pe lună cu astronautul Neil Armstrong

„Directiva semnată azi va reorienta programul spațial al Statelor Unite pe explorarea umană și descoperire. Marchează primul pas în direcția revenirii astronauților americani pe Lună, pentru prima dată din 1972”, a spus Trump, într-o ceremonie la Casa Albă, cu referire la ultimul voiaj lunar al misiunii Apollo 17.

Liderul american a subliniat că de această dată misiunea pe Lună nu va urmări doar arborarea steagului și lăsarea unor urme pe sol, ci, de asemenea, stabilirea „unei baze pentru o eventuală călătorie spre Marte”.

„Vom stabili o bază pentru o misiune ulterioară spre Marte și, poate, într-o zi, spre alte lumi dincolo de aceasta”, a declarat Donald Trump, citat de AFP, semnând directiva ce solicită NASA să-și accentueze eforturile privind misiunile cu echipaj uman spre spațiul îndepărtat.

Salutând prezența lui Harrison Schmitt, ultimul om care a pășit pe solul lunar în urmă cu exact 45 de ani, Trump a promis: „Astăzi, ne angajăm ca el să nu fie ultimul”.

Dar Trump a rămas evaziv asupra finanțării și calendarului unei astfel de inițiative, remarcă AFP. Iar experții sunt unanimi: atingerea Planetei Roșii, care se află la o distanță medie de 225 milioane de kilometri de Pământ, va necesita o adevărată performanță tehnică și un buget imens.

„Avem vise mărețe”, a adăugat liderul de la Casa Albă, promițând că SUA vor rămâne liderul explorării spațiale.

La finalul lunii martie, Trump a semnat o lege ce desemna misiunile cu echipaj uman spre distanțe îndepărtate din spațiu ca obiectiv central al NASA pentru deceniile următoare. Acest text, adoptat în unanimitate de Congres, chema agenția spațială americană să lucreze pentru obiectivul unei misiuni cu echipaj uman spre Marte în cursul anilor 2030.

Cu obiectivul Marte, Trump se înscrie în linia politicii predecesorului său, democratul Barack Obama. Cu câteva săptămâni înaintea plecării de la Casa Albă,, acesta a enunțat „un obiectiv clar” pentru următorul capitol al istoriei Americii în spațiu: „trimiterea de oameni pe Marte pe parcursul anilor 2030 și readucerea acestora în siguranță pe Pământ”.

Dar nou administrație marchează o schimbare în raport cu precedenta, insistând pe revenirea pe Lună, notează AFP.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri