Caută
Close this search box.

„Nascut pentru a fi ultimul rege” – omagiu adus Regelui Mihai

Casa care a apartinut Majestatii Sale Regele Mihai I, un dar al Regelui Ferdinand catre Regina Maria, devenita cladire de patrimoniu si actuala Rezidenta BRD Scena9 – Hotspot Cultural BRD, gazduieste o editie speciala a Intersectiilor de miercuri, in ziua in care Regele Mihai se intoarce din nou acasa.

Fotp: Arhiva Nationala

Pe 13 decembrie, de la 19.30Alina Pavelescu, istoric si Director Adjunct al Arhivelor Nationale ale Romania, va sustine conferinta cu titlul „Nascut pentru a fi ultimul rege”, un omagiu adus Regelui Mihai, in cadrul careia va vorbi despre viata Majestatii Sale si despre cum s-a incheiat un capitol de istorie al tarii in urma decesului acestuia.„Era taciturn ca primul rege Carol, timid și serios ca bunicul său, regele Ferdinand, iar de la mama sa, regina Elena, moștenise simțul demnității și al bunei cuviințe, dublate uneori de o regească și tolerantă ironie, singura replică pe care un rege bun și-o poate permite în fața vitregiilor sorții. Și poate că moștenise câte ceva și din firea năvalnică a reginei Maria, din rebeliunea ei în fața opreliștilor, dar a înțeles repede că, pentru a fi un rege bun, răbdarea și înțelepciunea sunt calitățile esențiale. S-a maturizat domnind peste o țară în război, aflată în acel moment în punctul de întâlnire dintre marile forțe ale Răului din secolul al XX-lea: nazismul și comunismul. A fost un rege ne-charismatic al unui popor pentru care aparențele contează uneori mai mult decât esența. A fost un om care și-a iubit țara și care nu s-a dezis nicio clipă de ea, nici măcar atunci când ea, țara, s-a dezis de el. A fost fermier, electrician, aviator, agent de bursă, dar mai presus de toate a fost și a rămas tot timpul Rege. Fiindcă se născuse să fie rege,iar de povara asta nu te poate dezlega nimeni, niciodată” este caracterizarea adusă de Alina Pavelescu Regelui Mihai I.

Alina Pavelescu este Doctor în Științe Politice, autorul romanului „Moştenirea babei Stoltz”,psihanaliza unei secretare de primărie, și actualul Director Adjunct al Arhivelor Naționale ale României unde este păstrată arhiva Casei Regale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri