Caută
Close this search box.

Preţurile la energie cresc cu până la 13%

energie

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunţat marţi decizia de scădere cu 1,08% a tarifelor de distribuţie a electricităţii. Tot marţi, însă, pe bursa de energie OPCOM preţurile licitate pentru trimestrul I 2018 au crescut cu până la 13%.

Pentru vârfurile de sarcină (consum), înregistrate de regulă între orele 18.00 şi 22.00, tariful la energia electrică licitat pentru primele trei luni din 2018 a crescut de la 267 la 304 lei/MWh, ceea ce înseamnă un avans de 13%. Însă aceasta este doar tarifarea energiei, la care se adaugă – sau din care se scad – alte componente ale preţului final (taxe, costuri de transport, mentenanţă etc.), astfel că deocamdată nu este de anticipat cum va evolua factura finală la energie, pe fondul scumpirilor de pe bursa OPCOM.

O decizie a ANRE în legătură cu tarifarea energiei electrice de la 1 ianuarie 2018 este aşteptată pentru data de 15 decembrie.

„Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat, în şedinţa de marţi, 12 decembrie, tarifele specifice pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice şi a preţului pentru energia electrică reactivă la operatorii de distribuţie concesionari pentru anul 2018”, se arată într-un comunicat al Autorităţii.

Operatorii de distribuţie concesionari „au solicitat pentru anul 2018 creşterea medie a tarifelor de distribuţie cu 9,78%, comparativ cu tarifele aprobate pentru anul 2017”, menţionează ANRE.

Ca urmare a analizei efectuate de către ANRE a datelor transmise de operatorii de distribuţie concesionari şi a calculelor veniturilor reglementate, cu luarea în considerare a corecţiilor anuale efectuate conform cadrului de reglementare în vigoare, „tarifele aprobate pentru anul 2018 înregistrează, faţă de anul 2017, o scădere medie de 1,08% la nivelul întregii ţări, pentru cei opt operatori de distribuţie concesionari”, se mai arată în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri