Caută
Close this search box.

Dispariția submarinului San Juan – tragedia familiilor care cer parlamentului o anchetă

Familiile a 44 de membri ai echipajului de pe San Juan, submarinul argentinian dispărut în urmă cu aproape o lună în Atlanticul de Sud, au cerut miercuri Parlamentului să desfăşoare o anchetă asupra afacerii respective, notează AFP.

Acestea doresc înfiinţarea unei comisii de anchetă bicamerale, alcătuită din deputaţi şi senatori, pentru „a se ajunge la adevăr”, a explicat în faţa Camerei Deputaţilor Luis Tagliapietra, tatăl locotenent-comandorului Alejandro Damian Tagliapietra, unul dintre marinarii submersibilului, arată Agerpres.

Tagliapietra-tatăl, avocat în drept penal, s-a constituit deja parte civilă alături de vreo 20 de familii în acest dosar care i-a fost încredinţat judecătoarei Marta Yanez din oraşul Caleta Olivia.

„Dorim să fie căutaţi în continuare şi să se facă lumină asupra celor întâmplate, este singurul lucru care contează”, a adăugat el.

În opinia sa, Marina „a minţit şi a ascuns informaţii” după ce s-a pierdut contactul cu San Juan, dispărut la 15 noiembrie.

La aproape o lună de la dispariţie, San Juan rămâne de negăsit, în pofida unui important dispozitiv internaţional implicat în căutări.

Marina a abandonat orice speranţă de a găsi supravieţuitori şi se concentrează pe căutarea submarinului care semnalase că a remediat o defecţiune a bateriilor în cursul ultimului contact, în timp ce revenea de la Ushuaia, în sudul extrem al Argentinei, spre portul său de origine, Mar del Plata, la 400 de kilometri sud de Buenos Aires.

Un organism internaţional a semnalat o explozie subacvatică pe traseul lui San Juan la câteva ore după ultimul contact.

Purtătorul de cuvânt al Marinei argentiniene, Enrique Balbi, a declarat miercuri că, în zona presupusă a dispariţiei, continuă căutările cu cinci nave.

„Nu avem o dată pentru încheierea căutărilor, nici din partea Statelor Unite, nici a Marii Britanii, nici a Rusiei”, a spus el, adăugând că toate pistele s-au dovedit până în prezent fără rezultate.

Familiile au lansat un apel la o manifestaţie vineri, la o lună după dispariţia submarinului, în Plaza de Mayo din Buenos Aires şi în faţa bazei navale din Mar del Plata.

Foto: news.trust.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri