Caută
Close this search box.

Bădălău şi Tăriceanu vor organizarea unui referendum pentru monarhie

Preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, şi preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, susţin convocarea unui referendum pe tema monarhiei.

FOTO: Epoch Times

Întrebat de proiectul de lege privind Casa regală, Bădălău a precizat:

„ Ar trebui discutat, mai ales că am văzut că în media sunt deja extrem de mulţi simpatizanţi, poate şi un referendum vizavi de sistemul ăsta preşedinţie-monarhie, totul e posibil”.

Bădălău, deşi se consideră republican, a punctat faptul că monarhiile ar fi ţări mai dezvoltate. „Dar cred că poporul poate fi întrebat cu privire la lucrul ăsta. Nu e un lucru rău, ţinând cont că ţările care au monarhii sunt ţări dezvoltate”, a adăugat Bădălău, potrivit adevarul.ro.

Numărul doi în PSD a completat că aceste referendum despre republică versus monarhie este „un proiect de viitor la care şi politicienii împreună cu preşedintele şi foarte mulţi factori trebuie să se aşeze la masă să discute”, nefiind „un proiect care să-l vânturăm pe stradă”. Întrebat dacă aceste referendum poate avea loc anul viitor, Bădălău a răspuns:

„Sigur, totul e posibil. Atât timp cât facem un referendum cu familia tradiţională, putem face şi o asemenea întrebare către popor (…) Eu am spus că noi ca partid nu excludem, eu cel puţin nu exclud. Am discutat cu foarte mulţi colegi, e normal să întrebăm poporul. Nu am discutat cu preşedintele partidului despre acest lucru”, a conchis preşedintele executiv al PSD.

Liderul AlDE, Călin Popescu Tăriceanu, a pledat pentru revenirea la monarhie. „Sunt convis că în ultima perioada simpatia pentru Casa Regală a crescut foarte mult precum şi încrederea românilor în forma de guvernământ denumită monarhie constituţională. Un astfel de subiect merită o dezbatere cât mai amplă la nivelul societăţii. Dacă subiectul va fi unul de interes, putem avea această discuţie anul viitor“, a spus Tăriceanu. Întrebat dacă ar susţine revenirea la monarhie, liderul ALDE a răspuns: „Opţiunile mele monarhice le cunoaşteţi.

3 răspunsuri

  1. pag. -85-„…Dar revenind, la sistemele de guvernare, se spune ca republica este mai democrata, insa este mult mai coruptibila; se spune ca este moderna, insa se stie ca -de fapt- prima republica s-a format cu 509 ani inainte de Hristos, in Roma antica, si tocmai pentru ca s-a dovedit prea coruptibila, s-a destramat.Si in fond ce este un presedinte de tara?Cel putin in tarile comuniste si cele cu regim dictatorial(desi sunt cam aceleasi!), si chiar in unele tari proocidentale, presedintele este de fapt un pseudorege , insa cu puteri discretionare cu mult mai mari decat al oricarui rege sau imparat actual.”…Iar acel presedinte , in tarile comuniste sau dictatoriale, se ridica din partea unui grup la care reprezinta interesele, (niciodata un candidat independent nu va castiga alegerile , decat daca -in ascuns- este pionul unei grupari politice) si care impreuna cu acest grup, cauta si reuseste de minune, sa acumuleze mari averi, sigur, prin exploatarea si spolierea claselor lucratoare.Si aceasta, pentru ca „domnia” lor in timp, este limitata(4 sau 8 ani)…”..In schimb, Monarhia si deci regele, este garantul drepturilor si bunastarii intregului popor, pentru ca el fiind vesnic, prin descendenta ,nu trebuie sa-si jefuiasca poporul (pentru a avea la plecare) , traind , in general, din surplusul , pe care , poporul bine condus si indrumat il produce, dar mai ales de pe proprile proprietati,la care are dreptul orice om…”(„Religia, dusmanul credintei.Religiile, parintii urii”.-1993-1994, pag. 85)

  2. Or fi evaluat impactul reducerii cu 50% a fricii de justitie. E o veste trista. Clasic, partidele social-democrate sunt partide de intelectuali. La noi, curentul ar fi serios doar daca ar baga 10% din pib la EduCultura, cum e si firesc la o tara cu Infrastructura Intelectuala înapoiata, traitoare din creativitatea de import. E posibil coalitia sa n-aiba ce candidati opune mandatului II al lui Iohannis si de aici joaca de-a referendumul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri