Caută
Close this search box.

Ministrul Justiției amenință Parlamentul: Guvernul va da OUG, dacă nu votează directiva prezumției de nevinovăție

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat marti dimineata in Comisia Iordache ca Guvernul are de gand sa dea o ordonanta de urgenta, daca nu va trece mai repede prin Parlament actul normativ care transpune in legislatia noastra directiva europeana privind prezumtia de nevinovatie.

Foto: mediafax.ro

„Avem termen aprilie 2018, sunt convins ca Parlamentul o va transpune. Daca nu, cunoasteti foarte bine ca se justifica urgenta adoptarii unei ordonante de urgenta pentru transpunerea unei directive, in masura in care Parlamentul nu o face.

Daca legea, dintr-un motiv sau altul, nu va fi adoptata de Parlament si nu va fi promulgata, publicata in MO incat sa produca efecte juridice, Guvernul e obligat sa emita OUG”, a spus Toader.

Ministrul a explicat ca nu este suficient sa ai aceasta obligatie, garantie la nivel de directiva europeana si la nivel de Constitutie: „E necesar ca legislatia infraconstitutionala, din care face Codul de Procedura Penala, care sa ofere suficiente garantii pentru consacrarea prezumtiei de nevinovatie”.

Ulterior, Toader a explicat exact ce si-ar dori sa schimbe in Codul de Procedura Penala. e vorba de eliminarea unor sintagme, care tin de componenta subiectiva a actului de justitie.

„In opinia mea, pentru transpunerea directivei, ca o garantie a prezumtiei de nevinovatie, trebuie ca din actualul CPP sa renuntam acolo unde e cazul la componenta subiectiva a actului de justitie. Vreau sa spun ca avem in CPP, cu privire la probatorii, doua sintagme cu un continut relativ asemanator. Uneori vorbim de dubii rezonabile, alteori de suspiciune rezonabila. Regula de tehnica legislativa este ca legiuitorul trebuie sa foloseasca aceeasi sintagma”, a declarat ministrul, citat de ziare.com.

Toader arata ca „suspiciunea cuiva are alti parametri de evaluare decat suspiciunea altui jurist” si actul de justitie nu are o componenta subiectiva, trebuie sa aiba o componenta obiectiva.

„Prin urmare, daca nu identificam deosebiri majore, nu se justifica deosebirea terminologica de redactare”, a sustinut ministrul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri