Caută
Close this search box.

Siria cere ajutorul Consiliului de Securitate al ONU

Emisarul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a cerut marţi Consiliului de Securitate idei pentru redactarea unei Constituţii şi organizarea de alegeri în ţară, cu scopul de a relansa o reglementare paşnică a conflictului în impas, transmite AFP.

„Este timpul pentru ONU să precizeze problematicile constituţională şi electorală”, le-a declarat el celor 15 membri ai Consiliului de Securitate, reamintind „ocazia de aur” pierdută în cursul ultimei runde de discuţii la Geneva.

Acestea s-au încheiat la jumătatea lui decembrie fără progrese, iar Staffan de Mistura a acuzat delegaţia guvernamentală „că nu a căutat cu adevărat să aibă un dialog” atunci când opoziţia a venit unită în Elveţia.

„Vorbim de multă vreme despre procesul constituţional şi despre alegeri şi nu am fost în măsură în discuţiile inter-siriene să implicăm în mod real cele două părţi. Lăsaţi-mă să vă cer ajutorul”, a adăugat Staffan de Mistura.

În opinia sa, propunerile asupra Constituţiei şi alegerile ar primite „stimularea unei consultări mai largi”.

După recunoaşterea eşecului său la Geneva, rolul pe care ONU îl mai poate juca în reglementarea conflictului din Siria pare compromis, în timp ce Rusia apare ca un actor de neocolit.

În paralel cu procesul de la Geneva, Moscova, întărită de câştigurile militare pe teren, a preluat iniţiativa pentru discuţii politice între regim şi anumiţi reprezentanţi ai opoziţiei, în Kazahstan sau în Rusia.

Pentru rezolvarea paşnică a conflictului care devastează Siria din 2011 au fost luate numeroase iniţiative, însă toate au eşuat, soarta rezervată preşedintelui Bashar Al-Assad fiind principalul subiect al neînţelegerilor.

Războiul a făcut peste 340.000 de morţi şi milioane de deplasaţi şi refugiaţi, mai scrie AFP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri