Caută
Close this search box.

Actorul Ștefan Păunescu mizează pe tineri și a fost premiat

dEste gata un nou spectacol

Mereu mi-a plăcut tare mult să văd spectacolele de teatru jucate de tineri, în special liceeni. Au un farmec aparte, o prospețime unică. Nu ai să vezi niciodată în jocul lor blazare, ori stereotipie, care se mai întâlnesc, din păcate, la cei cu o mare experiență

da
Un nou spectacol de teatru se pregătește cu atenție. Experiența acumulată în ani de zile își arată acum roadele.
Foto: Arhiva personală Ștefan Păunescu

Recent, a fost finalizată ediția a 7-a a proiectului ,,5 licee – 5 teatre,,. Este vorba despre un proiect educaţional devenit deja tradiţie, ce încurajează implicarea liceenilor în activităţi culturale, prin accesul acestora în instituţii şi la piese de teatru, provocându-i în acelaşi timp la un concurs de spectacole de teatru.

ECDL ROMANIA, alături de partenerii săi, UNITER, Primăria Municipiului Bucureşti, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi Teatrul Mic, Teatrul Naţional I.L. Caragiale Bucureşti, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul Ion Creangă, Teatrul Tineretului Metropolis a continuat proiectul și anul acesta.

da
O emblemă de succes în lumea artei

Timp de  3 luni, teatrele au deschis stagiunea pentru alţi 150 de elevi, între care şi membri ai trupelor de teatru, din 5 noi licee din capitală. Cu toţii au văzut gratuit piese din programul fiecăruia dintre cele 5 teatre din Bucureşti, partenere în proiectul 5 licee – 5 teatre.

Noile şcoli din București participante la această ediţie au fost: Liceul Teoretic Nicolae Iorga, Colegiul Naţional Bilingv George Coşbuc, Colegiul Naţional Mihai Eminescu, Colegiul Naţional Octav Onicescu, Liceul Teoretic Tudor Vladimirescu.

De la prima ediţie ce a început în anul 2011 la iniţiativa ECDL ROMANIA, peste 1000 elevi din 30 de licee bucureştene diferite au participat la acest proiect. Educaţia alternativă are o importanţă esenţială pentru dezvoltarea tinerilor, care trebuie să fie în continuare îndreptaţi către valori reale şi corecte, inclusiv către valori culturale. Iniţiativele ECDL promovează dezvoltarea echilibrată a tinerilor, care urmăresc cariere şi certificări IT&C internaţionale, înţelegând însă şi actul de cultură, ca o completare a cunoştinţelor şi abilităţilor acumulate în şcoală.

da
Vă așteptăm la teatru. Foto: Arhiva personală

ECDL sunt inițialele de la European Computer Driving Licence , standardul internaţional pentru certificarea competenţelor digitale.

La finalul Galei, un juriu format din profesionişti din teatru a desemnat câştigătorii trofeelor  5 licee – 5 teatre.

Juriul a deliberat, urmărind evaluarea următoarelor performanţe artistice: cel mai bun spectacol s-a acordat piesei “Procesul maimuţelor” după “Inherit the Wind” de Jerome Lawrence şi Robert E. Lee – trupa Liceului Naţional Tudor Vladimirescu.

Elevii au fost îndrumați de actorul Ștefan Păunescu, din partea Teatrului Tineretului Metropolis

Premiile pentru interpretare au fost acordate astfel: rol feminin principal ex aequo– Mădălina Mândruţiu de la Liceul Teoretic Ion Creangă şi Irina Oancea de la Liceul Teoretic Tudor Vladimirescu, rol masculin secundar – Luca Gheorghe de la Colegiul Naţional Bilingv George Coşbuc, rol masculin principal – Alexandru Enceanu de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu.
Diploma cel mai bun public s-a acordat spectatorilor invitați de Colegiul National Octav Onicescu.

La rândul sau, publicul a a votat cel mai popular spectacol, piesa “Vreau rouă pe picioare”, creaţie proprie a  trupei de teatru a Colegiului Naţional Mihai Eminescu, care a primit şi premiul special al juriului pentru originalitate.

Special pentru cititorii agenției noastre de presă, am solicitat un interviu domnului Ștefan Păunescu.

Cum se lucrează cu liceenii,  în comparație cu actorii cu experiență? Cred că sunt avantaje dar și dezavantaje..

În ultimii doi ani de zile, bunul meu director George Ivașcu, m-a propus ca să fac parte, în calitate de coordonator, din proiectul 5 teatre, 5 licee, proiect adoptat de Primăria Bucureștiului și Ministerul Educației Naționale având ca superviser ARCUB. În acest an s-a desfășurat ediția  cu numărul șapte. Așa că pot spune ca experiența mea, în calitate de „regizor” dacă vrei, este legata strict de aceasta colaborare cu elevii. Anul trecut au fost cei de la liceul Madgearu, anul asta au fost cei de la liceul Tudor Vladimirescu. Nu am o alta experiență cu colegii mei actori.

Câteva cuvinte despre recentul premiu primit. Dați câteva detalii despre spectacol?

Întregul proiect are ca temă  drepturile omului. O temă aparent generoasă, dar în același timp restrictivă. Am avut noroc să pot găsi și anul trecut și anul asta piese care să se încadreze în acest tipar. Spectacolul lucrat anul acesta s-a numit „Procesul Maimuțelor” o adaptare după piesa cu același titlu scrisa de Jerome Lawrence si Robert Lee, după un caz adevărat. Am avut șansa să întâlnesc elevi ai claselor a IX- X-XII cu care am putut colabora extraordinar de bine. I-am ascultat și am fost ascultat. Ceea ce s-a văzut în rezultatele obținute. Premiul pentru „Cel mai bun spectacol” și premiul pentru „Cea mai bună actriță in rol principal”

Unde vă vedeți peste 10 ani ?

Dragul meu, noi să fim sănătoși.

Acestea sunt cuvintele. Acum urmează urările: Domnului Stefan Păunescu mult succes în îndrumarea tinerilor în noi spectacole care vor obține, cu siguranță, premii din partea juriilor. Iar liceeni să fie mereu plini de bucuria de a evolua pe scene în fața unui public ce îi răsplătește cu aplauze puternice și îndelungate.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri