Caută
Close this search box.

„Azra două cuțite”, condamnată la 14 ani închisoare pentru crime de război

Un tribunal din Bosnia a condamnat-o, miercuri, la 14 ani închisoare pentru crime de război comise în anii 90 pe Azra Bașici, o luptătoare căreia i se spunea „amanta vieții și a morții” sau „Azra două cuțite”.

Azra Bașici. Foto: Digi24

Azra Bașici, fostă membră a forțelor paramilitare croate, a fost găsită vinovată pentru crime comise în timpul războiului din fosta Iugoslavie, inclusiv pentru torturarea unor civili etnici sârbi.  Judecătorul a spus că Bașici a dat dovadă de o „deosebită cruzime” față de cei făcuți prizonieri de forțele croato-bosniace.

Sentința este cea mai severă pronunțată împotriva unei femeie pentru atrocități comise în timpul conflictului din Bosnia, menționează BBC.

Bașici, care în prezent are 58 de ani, a făcut parte din forțele croato-bosniace și a participat la torturarea unor civili etnici sârbi. Martorii au povestit că ea obișnuia să cresteze cruci în frunțile prizonierilor, mai spun că l-a forțat pe un bărbat să bea petrol după care i-a dat foc, iar pe alții i-a obligat să se târască dezbrăcați pe sticlă pisată.

Însă cea mai gravă acuzație se referă la faptul că a ucis un prizonier legat la mâini, înjunghiindu-l în gât.

După război, Bașici a trăit în SUA sub o falsă identitate timp de 20 de ani, fiind arestată abia în 2011. Prietenii spun despre ea că avea o „inimă mare” și era „o doamnă foarte drăguță”.

Miercuri, ea a fost găsită vinovată pentru crime de război comise împotriva civililor sârbi pe care forțele croate i-au luat prizonieri în aprilie 1992 în orașul Derventa și în împrejurimile lui.

Cel puțin 100.000 de oameni au murit în total în timpul războiului din Bosnia, conflict care a durat aproape patru ani până când, în 1995, SUA au reușit să intermedieze un acord de pace.

Biliana Plavșici, fosta președintă a Republicii Srpska (regiunea autonomă a sârbilor din Bosnia), rămâne cea mai cunoscută femeie judecată pentru crime de război comise în timpul conflictului din fosta Iugoslavie. În vârstă de 87 de ani, Plavșici a fost condamnată în 2003 la 11 ani închisoare de Tribunalul ONU de la Haga, după ce și-a recunoscut vinovăția. A fost eliberată în 27 octombrie 2009, după ce a ispășit două treimi din pedeapsă. Alături de Radovan Karadzici, Biliana Plavșici este politicianul cu cel mai înalt rang din entitatea sârbilor din Bosnia care a fost condamnat la Haga. Înainte de a intra în politică, Plavșici a predat biologie la Universitatea din Sarajevo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri