Caută
Close this search box.

Cum și-a trădat Rădulescu, deputat PSD, proprii colegi de partid. Unii nu mai vor să-l susțină

Proiectul iniţiat de deputatul Cătălin Rădulescu, care propune ca persoanele alese în funcţii de demnitate publică să nu mai fie considerate funcţionari publici, generează controverse inclusiv în rândul celor 39 de deputaţi PSD care l-au semnat, unii chiar retrăgându-şi semnătura.

Cătălin Rădulescu. Foto: stirileprotv.ro

Astfel, deputatul PSD Liviu Pleşoianu a precizat, joi, pentru Mediafax, că şi-a restras semnătura de pe acest proiect, întrucât ceea ce s-a discutat iniţial nu coincide cu forma proiectului depusă şi înregistrată în circuitul legislativ.

„Una s-a discutat, alta s-a depus la Parlament. În dimineaţa aceasta mi-am restras semnăturile de pe ambele proiecte pe care le-am semnat eu, şi de la Cameră, şi de la Senat”, a spus deputatul PSD Liviu Pleşoianu.

„Una este să aduci completări şi clarificări, dar cu totul altceva e să modifici legea astfel încât să nu-i mai consideri funcţionari publici pe parlamentari şi pe preşedinte. Atât parlamentarii, cât şi preşedintele ţării sunt şi trebuie să rămână funcţionari publici, aflaţi în slujba cetăţeanului care i-a ales prin votul său!”, a detaliat Pleşoianu pe contul său de Facebook.

Şi deputatul PSD Aida Căruceru a precizat că a fost „greşit informată” de colegul său, Cătălin Rădulescu, atunci când a discutat despre susţinerea proiectului.

„Eu am semnat, dar am fost greşit informată de colegul meu, Cătălin Rădulescu. Eu nu am semnat niciun proiect de lege care avea de-a face cu justiţia. Nu ştiu ce s-a întâmplat acolo, dar sunt curioasă. Eu sunt plecată şi nu am avut timp să mă pun la punct cu acest lucru. Nici nu ştiu la ce să mă aştept, sincer. Voi verifica şi voi vedea unde a mai apărut semnătura mea. Chiar nu susţin aşa ceva.”, a spus Aida Căruceru.

Un alt deputat PSD care a semnat proiectul, Octavian Petric, a precizat că, în opinia sa, propunerea legislativă se referă la primarii care au făcut parte dintr-un Consiliu de Administraţie.

„Acel proiect prevede ca un primar care a făcut parte dintr-un CA, regie, etc. şi a reprezentat comunitatea în acel CA, fără beneficii financiare, fără indemnizaţie sau salariu, să nu fie considerat incompatibil. Discutăm de reprezentanţii în CA”, a spus Octavian Petric.

Un alt deputat PSD semnar al proiectului iniţiat de Rădulescu, Iuliu Nosa, a precizat că ştie ce prevede proiectul şi că demnitarii vor răspunde pentru infracţiunile prevăzute de Codul Penal.

„Da, ştiu ce prevede proiectul. Demnitarii vor fi salarizaţi separat şi răspunderile vor fi pe măsura salarizării. Pentru infracţiunile prevăzute în Codul Penal, ei vor răspunde, categoric. Să aşteptăm să vedem cum vor fi dezbaterile şi cum se vor desfăşura dezbaterile în Parlament, iar după aceea se va decide”, a spus Iuliu Nosa.

Funcţionarul public, în sensul legii penale, este persoana care exercită o funcţie publică, cu excepţia persoanelor care au fost alese în funcţii de demnitate publică, prevede o propunere legislativă iniţiată de deputatul PSD Cătălin Rădulescu şi semnată de alţi 39 de deputaţi PSD.

Propunerea legislativă prevede modificarea alineatului 1) al articolului 175 din Codul Penal.

În forma propusă, articolul are următorul conţinut: „funcţionar public, în sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fără o remuneraţie: a) exercită atribuţii şi responsabilităţi, stabilite în temeiul legii, în scopul realizării prerogativelor puterii legislative, executive sau judecătoreşti sau exercită o funcţie publică, cu excepţia persoanelor care au fost alese în funcţii de demnitate publică”.

Totodată, propunerea legislativă abrogă litera b) din textul de lege în vigoare în prezent şi care prevede că funcţionarul public „exercită o funcţie de demnitate publică sau o funcţie publică de orice natură”.

În expunerea de motive se susţine că Legiuitorul nu stabileşte concret sfera noţiunii de funcţionar public în Codul penal, enumerarea folosită în acest act normativ lăsând loc interpretărilor.

Totodată, iniţiatorii propunerii legislative invocă o serie de prevederi de doctrină şi din Statutul funcţionarilor publici din care „rezultă clar” – susţin aceştia – că persoanele care exercită demnităţi publice nu au calitatea de funcţionari publici.

Propunerea legislativă a fost iniţiată de deputatul PSD Cătălin Rădulescu şi semnată de alţi 39 deputaţi PSD, respectiv Babuş Radu, Bălănescu Alexandru, Bontea Vlad, Bucura-Oprescu Simona, Căciulă Aurel, Căruceru Aida-Cristina, Cocoş Vasile, Dinu Cristina-Elena, Georgescu Nicolae, Halici Nicuşor, Iftimie Neculai, Intotero Natalia-Elena, Itu Cornel, Lupaşcu Costel, Macovei Silviu Nicu, Matei Călin-Vasile-Andrei, Moagher Laura-Mihaela, Neaţă Eugen, Nicolae Andrei, Nosa Iuliu, Oteşanu Daniela, Paraschiv Rodica, Păle Dănuţ, Petric Octavian, Pleşoianu Liviu Ioan Adrian, Popa Ştefan-Ovidiu, Pop Andrei, Simion Lucian-Eduard, Spânu Ion, Stancu Florinel, Stativă Irinel Ioan, Suciu Matei, Şarapatin Elvira, Toma Ilie, Ursu Răzvan-Ion, Vasilică Radu Costin, Velcea Nicolae, Vîrză Mihăiţă, Weber Mihai.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri